Verdens største flytende solcelleanlegg er blitt ødelagt av storm. Anlegget i Omkareshwar i India var ferdig bygget og klart for å åpnes da det ble rammet av en sommerstorm, skriver The Times of India.

Tyve kvadratkilometer

Bildene og videoene av skadene solenergianlegget Omkareshwar i Madhya Pradesh som totalt dekker en flate på tyve kvadratkilometer og er dimensjonert for å dekke energibehovet for 90.000 hjem, har gitt konstruktører av flytende solcelleanlegg verden over noe å tenke på. Det bransjeeksperter peker på som mest sannsynlig årsak, er mangelfull forankring.

Til tross for tilbakeslaget forventes det at kraftproduksjonen skal komme i gang.

Solcelleanlegg ødelagt av hagl
I mars ble tusenvis av solcellepaneler på Fighting Jays Solar Farm i Texas, et av USAs største solenergianlegg, ødelagt av hagl på størrelse med golfballer.

Beboere i nærheten av anlegget uttrykte bekymring for potensiell lekkasje av giftige kjemikalier efterat det i sosiale medier ble advart mot risikoen for at tungmetaller kunne forgifte grunnvannet, men denne muligheten er blitt avvist av amerikanske Solar Energy Industries Association som falsk informasjon.

Hagl er et problem for solcellebransjen i det sentrale USA, en region som jevnlig er utsatt for hagl. I Nebraska fikk en solcellepark betydelige haglskader i juni ifjor.

Kjemikalier

Natalie Click er doktorgradskandidat i materialvitenskap ved University of Arizona. Hun studerer forurensningsproblemet med solcellepaneler:

– Det er greit så lenge elektronikken ligger på taket ditt, men du må vite at den inneholder giftige kjemikalier som kommer til å lekke ut i grunnvannet om den havner på søppelfyllingen.

Idag havner mange utbrente solcellepaneler på deponier. De inneholder giftige tungmetaller som selen og kadmium som spesielt er farlig om de når grunnvannet.

Bare ett av ti paneler blir resirkulert

Sam Vanderhoof som er ekspert på solenergiindustrien og leder av Recycle PV Solar, sier til Los Angeles Times at estimater fra International Renewable Energy Agency tilsier at bare ett av ti paneler blir resirkulert:

– Bransjen er ment å være grønn, men i virkeligheten er det bare penger det handler om:

Dagens miljøløsninger: Fremtidens miljøproblemer

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp eboken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.