USAs finansdepartement i Washington D.C. i solnedgang den 18. januar 2023. Foto: Jon Elswick / AP / NTB.

Kina solgte amerikanske stats­obligasjon­er for 22,7 milliarder dollar i februar og sitter nå igjen med 775 milliarder dollar.

Kinas posisjon som den nest største eieren av amerikanske stats­obligasjon­er etter Japan (1168 mrd., +16,4 mrd.) – kan med dagens utvikling i løpet av noen måneder bli overtatt av Storbritannia (700,8 mrd., +9,6 mrd.), melder South China Morning Post.

Salget føyer seg inn i en trend som har pågått i flere år:

Kinas beholdning av amerikanske stats­obligasjon­er. Kilde: USAs finans­departement. Grafikk: Scenari Economici.

Om vi ser bort fra uvanlig store salg da Trump vant presidentvalget i 2016 og nesten like store kjøp etter at han ble innsatt som president, har Kinas beholdning avtatt jevnt og trutt siden 2014, men nedgangen får en kraftigere nedadgående trend som aldri har opphørt idet Biden overtar i 2021.

Beijing, som er opptatt av å beskytte sine utenlandske eiendeler, har redusert sine beholdninger av amerikanske statskasseveksler med 25 prosent siden begynnelsen av 2021, noe som tilsvarer 280 milliarder dollar.

Det konstante nedsalget reiser spørsmål om Kina anser det å investere i USA som stadig mindre sikkert og derfor vil diversifisere risikoen, eller om Beijing foretrekker ikke å være prisgitt Washingtons velvilje under det man forventer vil bli en økende rivalisering mellom verdens to største økonomier, for dermed å fortsette å selge seg ut uten hensyn til risiko som ikke er geopolitisk.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.