Dag O. Hessen er professor i biologi ved Universitetet i Oslo.

Han sier i en podcast at det såkalte 1,5-gradersmålet ikke lenger er oppnåelig.

– Nei, det tror jeg egentlig ikke, ingen i forskningsverdenen iallfall. Man kan diskutere om det skal kalles 1,5 graders «mål», for det gir inntrykk av at det er noe vi bør strekke oss mot, sier han i podcasten, ifølge forskning.no.

Hessen mener altså at alle klimaforskere er på samme linje som ham selv, noe som definitivt ikke er tilfelle. Han går sågar et skritt videre og mener det vil bli vanskelig å begrense en oppvarming av kloden på flere grader.

– Det er riktigere å kalle dette en grense, men det er ikke noen absolutt grense heller ved at det skjer noe magisk ved 1,5 grader, men det løpet er nok kjørt altså. Det skal mer enn mirakler til for at vi skal holde oss under 1,5 grader. Vi er jo nesten der nå. Også 2 grader begynner å bli vanskelig. Det er ikke trivielt å begrense oppvarmingen til 2 grader, men det er heller ikke umulig, sier han, og legger til:

– Det vi er på vei mot nå – med Parisavtalens forpliktelser innfridd –, er et sted opp mot 2,7 og kanskje helt opp mot 3 grader i år 2100.

Professoren hevder at varmerekordene stadig slås og at dette året er det verste så langt.

– Oppvarmingen av havet i fjor sprengte alle grenser og fikk folk til å sperre opp øynene. I år er alle rekorder fra fjoråret i ferd med å slås, sier Hessen.

En iskald vinter til tross, professoren ser ikke lyst på situasjonen, og hevder at klimaavtalene som allerede er undertegnet, ikke er nok til å «redde planeten».

– Selv ikke med Parisavtalens forpliktelser innfridd. Så det må skarpere lut til, avslutter Hessen.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.