Amerikanere sliter mer enn noen gang, spesielt lavtlønnede. Men Bjørgaas og Tvegård trenger ikke bekymre seg for folkets økonomi, for de er betalt med hardtarbeidende nordmenns skattepenger og har luksusen av å besøke de beste stedene i USA mens de lirer av seg propaganda om rikets tilstand.

Same shit, same shit, sier USA-korrespondent Tove Bjørgaas om omkampen mellom president Biden og Donald Trump. Det er en kamp mellom to gamle menn, sier hun, og kaller valget for «geriatri USA».

URIX NRK snakker med henne og Anders Tvegård dagen etter Super Tuesday, og de diskuterer valgresultatet.

Bjørgaas og Tvegård befinner seg på to forskjellige kanter av landet. Tvegård spiser frokost på en diner i Raleigh, North Carolina, og Bjørgaas sitter på et økologisk og kjernesunt bakeri i fasjonable Venice, California.

Byen som en gang ble kalt «Venice of America», ligger i Los Angeles County, og stedet er kjent for sin strandpromenade og bohemske nabolag, der medianprisen på boliger er på to millioner dollar.

Bjørgaas trenger ikke bekymre seg for amerikanernes økonomi, for hun er betalt med hardtarbeidende nordmenns skattepenger og har luksusen av å besøke de beste stedene i USA mens hun lirer av seg propaganda om tilstanden i the land of the free.

Landet er dypt splittet og delvis lammet, sier programlederen.

Høyesterett bestemmer, liksom …  

Vi lærer ikke noe nytt i podcasten. Det er den samme gamle propagandaen fra statskanalens venstrevridde aktivister. Selv om de diskuterer bekymringer for Bidens alder, er det tydelig hvem de heier på frem til valget i november 2024.

Bjørgaas innrømmer at Bidens energi er mye lavere enn Trumps. Men hun konstaterer at den tidligere presidenten har en bøllefaktor og bare albuer seg frem. Ikke et kritisk ord eller noen analyse om rettssakene eller delstaters ukonstitusjonelle forsøk på å fjerne Trump fra stemmeseddelen:

– Trump har bare albuet seg frem her. Han har prøvd å skyve disse rettssakene ut i tid. Han har anket. Høyesterett har nå liksom bestemt at han kan stå på stemmeseddelen i alle stater. Snart skal de avgjøre om han er immun mot å være i rettssaker og under straffeforfølgelse.

– Men han klarer liksom å forsinke alt, og så langt har denne strategien lyktes veldig bra. Problemet hans er jo nå at han skylder 4,5 milliarder kroner som han må betale til myndighetene i New York, hvor han ble dømt i en bedragerisak. Han har jo ikke så mange penger, så han må rett og slett vinne for å overleve dette her.

De spår gull og grønne skoger fremover

På slutten av podcasten får USA-korrespondentene spørsmål om det er noe tegn til optimisme i landet. Som den gang Ronald Reagan ba folket om å våkne opp til en ny morgen. Bjørgaas får sjansen til å drive valgkamp for Biden:

– Ja, det går dri*bra med økonomien. Altså det går kjempebra med amerikansk økonomi. Altså det går så bra med den amerikanske økonomien at nå har inflasjonen gått ned, arbeidsledigheten har nesten aldri vært så lav. Man spår gull og grønne skoger i årene fremover. Det er en mye bedre økonomisk utvikling her enn i Europa. Det er veldig positivt.

Bjørgaas, som nyter økologiske croissanter og grønne smoothier i fasjonable Venice, ofrer ikke en tanke på middelklassen og fattige i Amerika som ikke ser noe til denne dri∗bra økonomien. Gull og grønne skoger er det siste de tenker på når de ligger våken om nettene og lurer på om de vil ha nok penger til å forhindre at barna deres ikke sulter eller om de er trygge fra kriminelle som har overtatt gatene.

Bjørgaas er en del av eliten som egentlig ikke bryr seg om den lille mannen og kvinnen i gata, hverken i Norge eller i USA. Så lenge deres venstrevridde ideologi får bestemme over folket, er det det samme om desperate innbyggere sliter og våre flotte land går dit sola alltid skinner.

Skjønnmalingen av Bidens økonomi er ren og skjær propanda

I slutten av januar publiserte Gallup det de kaller Economic Confidence Index (ECI) og som oppsummerer amerikanernes vurderinger av nåværende økonomiske forhold og om økonomien blir bedre eller verre.

Tallene er oppsiktsvekkende med tanke på Bjørgaas’ skjønnmaling av Bidens økonomi som ikke er noe annet enn den rene skjære propaganda. Det viser seg også at det er de fattigste som sliter mest, som vi viser lenger nede i teksten.

45 % vurderer økonomien som dårlig; 63 % sier at den er blitt verre, ikke bedre.

63 % sier at høyere priser har ført til alvorlige eller moderate økonomiske vanskeligheter.

Et jevnt flertall av amerikanerne fortsetter å si at de siste prisøkningene har skapt økonomiske vanskeligheter for dem.

Det går fortsatt dri*dårlig med økonomien i USA

Resultatene i ECI kan variere fra +100, hvis alle respondentene sier at økonomien er utmerket eller god og at den blir bedre, til –100, når alle sier den er dårlig og blir verre.

Januars målinger er –26, seks poeng høyere enn forrige måned og den høyeste siden januar 2022, skriver Gallup.

Indeksen har stort sett vært i negativt territorium siden begynnelsen av pandemien i 2020. Den falt til –58 i juni 2022; det var den verste målingen siden den store resesjonen i 2007.

Inflasjonen nådde sitt høyeste punkt på mer enn 40 år, og bensinprisene satte nye rekorder. Siden den gang har den svingt og viste beskjedne tegn til bedring i fjor sommer, før den ble verre igjen.

Det går med andre ord fortsatt dri*dårlig med økonomien i USA.

Foreløpig sier 63 prosent av amerikanerne at økonomien blir dårligere, 30 prosent sier at den er i bedring, og 4 prosent tror den forblir uendret. Forrige måned trodde 68 prosent at økonomien ble dårligere.

De siste endringene i amerikanernes syn på økonomien skyldes hovedsakelig Demokratenes økte positivitet, skriver Gallup.

Demokratenes vurdering av økonomien som utmerket eller bra steg fra 38 prosent i desember til 54 prosent denne måneden. Republikanernes eller de uavhengiges syn på økonomien er fortsatt at økonomien er dårlig.

8 prosent av Republikanerne og 21 prosent av uavhengige vurderer økonomien som utmerket eller god.

Denne velgergruppen, spesielt republikanerne, fordømmes av venstresiden både i USA og i Norge.

Inflasjonen fortsetter å påvirke et flertall av amerikanerne

Data fra en Gallup-undersøkelse 2.–16. januar viser at 63 prosent av voksne amerikanere sier at pågående prisøkninger har forårsaket økonomiske vanskeligheter for familien deres.

Nesten 20 prosent rapporterer store vanskeligheter med deres evne til å opprettholde levestandarden, mens nesten 50 prosent sier at de møter motgang, men at den ikke er så sterk at den setter deres levestandard i fare.

Som tilfellet har vært i tidligere målinger, er det husholdningene med lavere inntekt som sliter mest med inflasjon og høye priser. I januar sa 76 prosent av denne gruppen at dagens økonomiske tilstand har gjort det veldig vanskelig for dem.

Igjen er det Republikanere og uavhengige som beskriver situasjonen mer negativt enn Demokrater. I alt sier 72 prosent av Republikanerne og 64 prosent av de uavhengige at inflasjonen har gjort det vanskelig for dem, sammenlignet med 51 prosent av Demokratene.

Da økonomien var dri*bra i Amerika

Gallup skriver til slutt at til tross for at Demokrater er mer optimistiske med tanke på økonomien, sliter mange fortsatt på grunn av høyere priser. Synet på økonomien er stort sett negativt, spesielt blant Republikanere og uavhengige, noe som kan skape problemer for Biden når han søker gjenvalg.

Anders Tvegård er litt mer optimistisk enn Gallup. Han avslutter podcasten med at målingene som viser at Trump ligger to eller tre prosentpoeng foran Biden, ikke er realistiske. For valget er ikke i dag.

Demokratene har nemlig en krigskasse med millioner av dollar som de vil bruke frem til valget for å minne amerikanerne på hvordan det var med fire år under Trump.

Tvegård mener selvfølgelig ikke, i likhet med mange av oss, at Amerika faktisk var mye bedre da «bøllen med det oransje håret» okkuperte Det hvite hus.

Demokratene og NRK vil frem til valget fortelle oss hvor forferdelig det var under fire år med Trump. Vi tror ikke på dem. Vi kan bare se på tallene fra 2020 i Gallup-målingen ovenfor.

Da var nemlig økonomien dri*bra i forhold til hva den er under Biden.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.