Uavhengige, spesielt kvinner, ser ut til å foretrekke G.O.P, til tross for Demokratenes fokus på abortrettigheter. Misnøye med president Biden ser ut til å skade partiet hans, skriver New York Times.

I en New York Times/Siena College meningsmåling fra i dag har Republikanerne en liten, men særegen fordel, ettersom økonomien og inflasjonen er det som nå bekymrer amerikanerne mest. Dette kan gi partiet et momentum til å ta tilbake makten fra Demokratene i neste måneds mellomvalg, skriver Shane Goldmacher.

– Målingen viser at 49 % av sannsynlige velgere sa at de planla å stemme på en Republikaner som skulle representere dem i Kongressen 8. november, sammenlignet med 45 % som planla å stemme på en Demokrat. I den siste Times/Siena-målingen i september hadde Demokratene et forsprang på ett poeng.

En nådeløs inflasjon og et stadig fallende aksjemarked har forårsaket at antallet velgere som mener at økonomiske bekymringer var de viktigste problemene Amerika står overfor, har steget fra 36 % til 44 % siden juli – ​​langt høyere enn noen annen sak.

Både Demokrater og Republikanerne har stort sett samlet seg bak sitt eget partis kongresskandidater. Men meningsmålingen viser at Republikanerne har en ledelse på 10 prosentpoeng blant uavhengige velgere, og det største skiftet kom fra kvinner som identifiserte seg som uavhengige velgere. I september favoriserte de Demokratene med 14 poeng. Nå støttet uavhengige kvinner Republikanerne med 18 poeng:

– En slående svingning gitt polariseringen av de amerikanske velgerne og hvor intenst Demokratene har fokusert på akkurat den gruppen og på trusselen Republikanerne utgjør for abortrettigheter.

Undersøkelsen viser altså at økonomien forblir et langt mer potent politisk spørsmål i 2022 enn abort.

– Jeg lener meg mer mot Republikanere fordi jeg føler at de er mer rettet mot næringslivet, sa Robin Ackerman, en 37 år gammel Demokrat som jobber med boliglån og bor i New Castle, Delaware. Hun planlegger å stemme på Republikanerne denne høsten.

Ackerman sa at hun var uenig «1000 prosent» i høyesteretts avgjørelse om Roe v. Wade som vil avskaffe den nasjonale retten til abort.

– Men det har egentlig ikke så mye med avgjørelsen min å gjøre, sa hun om høstens stemme.  – Jeg er mer bekymret for andre ting.

Det første mellomvalget for en president har historisk vært utfordrende for partiet ved makten, skriver Goldmacher, og Demokratene går inn i novembers mellomvalg hvor 58 % er misfornøyd med Biden,  inkludert 63 % av uavhengige velgere.

Demokratene har hverken råd til å miste seter i et 50–50 Senat hvor visepresidenten er den avgjørende stemmen, eller i Representantense hus, hvor de har et lite flertall med 220–212. Republikanerne har lovet å hemme president Bidens agenda og sette i gang en rekke undersøkelser av hans administrasjon og familie hvis de tar ansvar for enten Huset eller Senatet.

Den ekstra utfordringen for Demokratene er intensiteten i velgernes misnøye med presidenten. Målingen viste at 45 % av sannsynlige velgere er sterkt misfornøyde med Bidens jobbprestasjoner, og 90 % av disse velgerne planla å støtte en Republikaner i mellomvalget.

– Det handler om kostnader, sa Gerard Lamoureux, en 51 år gammel Demokratisk pensjonist i Newtown, Connecticut, som planlegger å stemme på Republikanerne denne høsten.

– Prisen på bensin og dagligvarer er through the roof. Og jeg vil spise sunt, men det er billigere for meg å gå til McDonald’s og få et lite måltid enn det er å lage middag.

Biden har gjentatte ganger forsøkt å sette et positivt spinn på økonomien og har bemerket at inflasjon er et verdensomspennende problem, skriver Goldmacher. «Our economy is strong as hell» (Økonomien vår er sterk som faen), sa han lørdag ved et stopp ved en Baskin-Robbins iskrembutikk i Portland, Oregon.

I juli, i kjølvannet av skyteepisodene i Uvalde, Texas og Highland Park, Illinois, og godkjenning av den første våpenlovgivningen på flere tiår i Kongressen, var våpen den viktigste saken for 9 % av velgerne. Dette tallet kollapset til 1 % innen oktober.  Det store flertallet av velgerne som utpekte våpen som hovedsaken i løpet av sommeren, sa at de foretrakk at Demokratene kontrollerte Kongressen.

Det var ingen endring blant dem som identifiserte abort som hovedproblemet, som sto fast ved 5 %. Ni prosent av kvinnene vurderte det som det viktigste problemet sammenlignet med bare en prosent av mennene.

Meningsmålingen var nok et bevis på det økende klasseskillet mellom de to partiene, både når det gjelder dem som støtter Biden og kappløpet om Kongressen. De få demografiske gruppene hvor et flertall av velgere er førnøyd med hans jobbinnsats inkluderer urbane, de velutdannede, svarte og dem med minst én bachelorgrad. Blant latinamerikanske velgere er 48 % misfornøyde med Biden, selv om 60 % sa at de ville stemme på Kongress-demokrater. Blant dem med en bachelorgrad hadde Demokratene en fordel på 13 poeng, mens Republikanerne hadde en 15-poengs fordel med dem uten.

Da de overtok Huset i 2018 og vant Senatet og Det hvite hus i 2020, stolte den Demokratiske koalisjonen under Trumps presidentskap på en betydelig kjønnsforskjell og på å vinne over kvinner med stor margin. Men meningsmålingen viste at Republikanerne har slettet det som hadde vært en fordel på 11 poeng for Demokratene blant kvinner juli, til en statistisk uavgjort i oktober.

Undersøkelsen testet også tidligere president Donald J. Trumps oppslutning mot Bidens, og mens 52 % var misfornøyd med Trump, var det bedre enn Bidens 58 %. I en hypotetisk omkamp i 2024 ledet Trump over Biden i målingen med ett prosentpoeng. Blant kvinner var Biden foran Trump med bare fire poeng, sammenlignet med 10 poeng som Biden hadde i valget i 2020.

I dag er stemningen i nasjonen desidert dårlig, skriver Goldmacher. Et stort flertall av velgere, 64 %, sier at landet beveger seg i feil retning, sammenlignet med bare 24 % som sier nasjonen er på rett vei. Andelen av Demokratenes velgere som tror nasjonen er på vei i riktig retning, har falt med 6 prosentpoeng siden september.

– Alle har det vondt akkurat nå, sa David Neiheisel, en 48 år gammel forsikringsselger og Republikaner i Indianapolis.

– Inflasjon, renter, kostnader på bensin, kostnader på mat, kostnader på eiendomsskattene mine, offentlige utgifter – jeg mener, alt har gått opp astronomisk, og det kommer til å kollapse.

Skjermdump: New York Times, 17. oktober, 2022

Kjøp billetter til Document-møtet i Ulsteinvik her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.