Regjeringen tar nå et mer aktivt initiativ for å presse Israel til å oppgi Vestbredden. Bak ordet «fraråder handel som bidrar til å opprettholde israelske bosetninger» står en trussel om kraftigere middel. Norge dekker seg bak 15 andre EU-land.

– Norge har i mange år vært tydelige på at bosetningspolitikken på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, er i strid med folkeretten, herunder humanitærretten og menneskerettighetene, og undergraver muligheten for en fremtidig palestinsk stat og en fredelig løsning på konflikten, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en epost til NTB.

– Norsk næringsliv har bedt om veiledende retningslinjer fra norske myndigheter. Med denne presiseringen gjør vi det tydelig at norsk næringsliv bør være oppmerksomme på at de, gjennom økonomisk eller finansielle aktivitet i de folkerettsstridige israelske bosetningene, risikerer å bidra til brudd på internasjonal humanitærrett eller menneskerettighetene, sier Eide. (NTB)

Eide tar et langt skritt mot å stemple Vestbredden som okkupert, slik Palestina-lobbyen har agitert for i lang tid. Regjeringen skyver FN foran seg, men det er slett ikke så entydig som UD fremstiller. Resolusjonen i Sikkerhetsrådet i desember 2016, som Obama unnlot å legge ned veto mot, var ledd i et politisk spill som involverte forholdet til Netanyahu og påtroppende nasjonal sikkerhetsrådgiver Flynn.

Eide risikerer også å slå inn på en linje som slår bena under Oslo-prosessen som delte Vestbredden inn i ulike administrative områder.

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, sier i et intervju med NRK at de stiller seg bak frarådingen. Næringslivet slutter dermed opp under regjeringens utspill.

 

Kjøp «Europas underlige død» her.

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

 

Kjøp Jean Amérys bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.