I en offisiell uttalelse på Facebook kunngjorde styret i Félag tónskálda og textahöfunda – Foreningen for komponister og tekstforfattere på Island (FTT) – at de formelt har bedt Ríkisútvarpið (RÚV), Islands statlige kringkastingsselskap, om å avstå fra Eurovision 2024 med mindre Israel blir utestengt på samme grunnlag som Russland i forrige konkurranse.

– Vi skylder dem ingen ting

FTT understreket viktigheten av et klart standpunkt mot krig og tap av uskyldige liv, og hevdet at det må tas valg om å trekke seg fra arrangementer som strider mot deres verdier som individer og som nasjon.

– Det er vår kollektive plikt å ta avstand fra krig og drap på uskyldige sivile, inkludert barn. Vi kan velge ikke å knytte navnet vårt til slike handlinger som enkeltpersoner eller som statlige institusjoner.

Vi skylder ikke de nasjonene som utøver overdreven militærmakt noe som helst, og vi bør ikke dele scene med dem i arrangementer preget av glede og optimisme.

Kringkastere, ikke regjeringer

Tidligere denne uken uttalte den europeiske kringkastingsunion at Israel Broadcasting Authority overholder alle konkurranseregler og ikke bør utestenges på grunn av Gaza-konflikten. De understreket at Eurovision er en konkurranse mellom almenkringkastere, ikke regjeringer, og at israelsk almenkringkasting har deltatt i fem tiår.

 

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag.

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.