Det er store spenninger i det franske samfunn. Mandag skulle en ny asyllov opp til avstemning, og den ble forkastet. Ytre venstre og høyresiden fant hverandre i at den var for dårlig. Et nederlag for Macron.

Innenriksminister Darmanin tilbød seg å gå av, men fikk ikke lov.

Loven var en blanding av tilstramminger og mer generøse ordninger.  Men det er ingen tvil om hvilken vei vinden blåses i Vest-Europa: Folk vil ha strengere ordninger.

Likevel:

Søndag sa Macron at å begrense retten til asyl ville være en stor feil, og at Frankrike vil fortsette å gi asyl til folk som er truet i sitt hjemland.

Loven var opprinnelig en blanding av tiltak for å deportere flere papirløse innvandrere og tiltak for å bedre innvandreres kår ved å forbedre integreringen.

Men etter behandling i senatet, som kontrolleres av de konservative, var fokuset i loven skiftet sterkt i retning strengere håndhevelse. Et forslag om å avvise loven uten debatt fremmet av De grønne fikk støtte både fra venstresiden og høyresiden til Marine Le Pen.

Loven tar sikte på å innføre raskere behandling av asylsøknader og normalisering av situasjonen til papirløse innvandrere i sektorer med mangel på arbeidskraft. Men også raskere deportering av utlendinger som anses som farlige. Den ville også gjøre familiegjenforening vanskeligere og begrense tjenestene som papirløse kan benytte seg av.

Loven, som ble avvist med 270 mot 265 stemmer, kan nå sendes tilbake til senatet eller trekkes helt tilbake. (NTB-AFP)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.