Synagogen i Malmö ligger i en avsperret gate – et antiterrortiltak, som for så mange andre jødiske institusjoner i Europa. I 2017 ble det kastet to brannbomber mot det jødiske gravkapellet i byen. Foto: Bente Haarstad.

Få dager etter Hamas’ terrorangrep på Israel sa elever ved en videregående skole i Malmõ at alle jøder burde dø. Da læreren prøvde å dempe gemyttene, kalte elevene ham «jøde».

Skolen unnlot først å politianmelde truslene.

Det var avisen Sydsvenskan som søndag kunne avsløre hendelsen i Malmö-skolen.

Saken ble siden plukket opp av Expressen, som skriver at de antisemittiske truslene kom etter en oppfordring til ett minutts stillhet for de palestinske ofrene i Gaza.

Men stämningen blev snabbt hetsig, rapporterar Sydsvenskan.

– Alla israeler ska brinna. Hela Israel ska brinna, säger en annan elev.

– Alla judar borde dö, fyller ytterligare en elev i.

Lærerens forsøk på å roe ned elevene var forgjeves:

Kommentarer om att alla judar förtjänar att dö fortsätter. De pratar om Nazityskland och säger att det som hände då var bra och att de önskar att de varit med. Samtidigt gör en av dem en Hitlerhälsning.

– Om det hade stått en israel framför mig nu så hade jag dödat den, säger en av eleverna.

Læreren prøvde deretter, også forgjeves, å få elevene til å forlate klassen.

I stället ger sig eleverna på läraren och vill att denna ”erkänner” att den är jude och har släkt i Israel. Då lämnar läraren klassrummet i stället.

Til tross for Malmös offisielle «nulltoleranse» mot vold, trusler, diskriminering og krenkelser, ble elevenes antisemittiske trusler først ikke anmeldt fordi elevene var sinte og lei seg. Ingen ble heller utvist.

Mandag kunne Sveriges Television (SVT) opplyse at Malmös utdanningssjef Johan Aspelin ved nærmere ettertanke likevel har besluttet å anmelde hendelsen til politiet. Det var en feilvurdering ikke å anmelde, sier han.

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.