Nytt

En god fredagsfrokost og underholdning på radioen starter ukens femte og siste arbeidsdag. Regelmessig kommer det noen nyhetssendinger. Radio Norge melder blant annet om en bileksplosjon i Malmö. Det legges til at Malmö i en tid har vært plaget av mye skyting og vold. Hvorfor det er slik stilles det ikke spørsmål om.

En rask titt på Sydsvenskan forteller meg at det er den fjerde bileksplosjonen på Ramels väg den siste måneden.

– Den parkerade bilen verkar ha fått mindre skador på undersidan, säger Anders Kristersson, inre befäl på Malmöpolisen, som rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

Delar från bilen låg spridda på parkeringsplatsen.

– Men inga byggnader i närheten fick skador, säger Anders Kristersson.

Sprängningen är den fjärde på Ramels väg under den senaste månaden.

Sydsvenskan rapporterer om store problemer ved Rydén skolen i Malmö. Der trues lærerne i en slik grad at de sykemelder seg og skolen står ofte uten lærere. Skolen representerer alt annet enn ro og orden. Er dette eneste skolen i Malmö som lider under kaostilstander?

En dag var arton av Värner Rydénskolans lärare sjukskrivna. Juan Cuneyd hade tröttnat på att ha ständiga vikarier och frågade varför så många var borta?

– Lärarna svarade att många känner sig hotade, säger hon.

De många sjukskrivningarna och tillfälliga lärarna skapar stor oro både på skolan och i klassrummen. Värst har det varit i årskurs sex och sju. Eleverna där har skrivit ett brev till rektorn. Där står det bland annat att många elever mår dåligt på grund av bråk varje dag, elever som skriker, ritar på väggarna och förstör andras skåp. Eleverna litar inte riktigt på lärarna: «De lyssnar och försöker göra så att de har rätt och vi har fel», skriver de.

Malmö gillar olika og viser vei i den nye tiden.

 

http://www.sydsvenskan.se/malmo/bilexplosion-i-malmo-i-morse/

http://www.sydsvenskan.se/sverige/elever-har-fatt-nog-av-stok-brak-och-oro/