Etter en rekke rentehevinger og kraftig prisvekst på det meste i markedet, har folks vilje til å bruke penger blitt redusert. Dette har virkelig bilbransjen fått kjenne på kroppen den siste tiden, og flere har måttet legge ned driften.

– Økningen i konkurser følger i en periode med lavere etterspørsel, som følge av redusert kjøpekraft blant forbrukerne, en svak kronekurs, økte energipriser samt høyere rente, sier bransjeleder for bil i BDO, Kjell-Fredrik Kristiansen.

2020-2022 var svært gode år for bilbransjen, takket være lave lånerenter, godt arbeidsmarked og økt innenlandsk forbruk, skriver ABC Nyheter.

En sterkere konkurransesituasjon med lavere etterspørsel ser også ut til å fortsette å prege bransjen i tiden som kommer, ifølge BDO.

– Høsten 2023 er snarere preget av ordresvikt og priskutt. Forbrukernes kjøpekraft er endret, der økte renter og uvissheten om når eventuelt rentetoppen nås har medført at det er mye usikkerhet, sier Kristiansen.

Konkursene virker å ramme alle deler av bilbransjen. Ifølge Bilbransje24 gikk 14 bilbransjebedrifter konkurs i oktober, og de omfatter alt fra forhandlere til verksteder og bilpleie-aktører.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.