Et amerikansk-kinesisk forskerteam i en ny studie funnet ut at AI-drevne chatboter som ChatGPT – akkurat som mennesker – har politiske preferanser.

I studien har forskerne undersøkt hvor 14 ulike språkmodeller – teknologien under panseret på en chatbot – befinner seg på det politiske spekteret, skriver Forskning.no.

De fant blant annet ut at språkmodellen bak den populære ChatGPT, som Microsoft har investert tungt i, er den mest venstreorienterte av de undersøkte chatbotene.

I USA har ChatGPT også vært under angrep fra den amerikanske høyresiden for å være venstrevridd.

En tidlig versjon av ChatGPT skrev for eksempel gjerne et hyllingsdikt til Joe Biden, men ikke til Donald Trump.

Ifølge selskapet som står bak ChatGPT, OpenAI, arbeides det med å sikre at modellen er politisk nøytral.

AI allerede brukt til svindel og desinformasjon

Anders Søgaard forsker på maskinlæring og språkmodeller, og er professor ved Institut for Datalogi ved Københavns Universitet.

– Chatbotene er i ferd med å endre informasjonslandskapet på internett. Hvis informasjonslandskapet systematisk forvrenges, kan det få store konsekvenser, sier Søgaard.

Også Chan Park, en av forskerne bak den nye studien, mener vi lurer oss selv hvis vi tror at språkmodeller vil være verdinøytrale.

– Vi tror ikke at gode språkmodeller noen gang kan være fri for politiske fordommer, sier Park, doktorgradsstudent ved Carnegie Mellon University, til Technology Review.

ChatGPT satte tidligere i år rekord for antall app-nedlastninger: Den fikk 100 millioner brukere på bare to måneder.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.