Oljeraffineriet på Mongstad. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Equinor ser på muligheten for CO2-fangst og en hydrogenfabrikk ved raffineriet på Mongstad. Det gis ikke opplysninger om antatt lønnsomhet i dette.

Equinor startet i fjor arbeidet med å se på mulighetene for å legge enda flere ledninger fra raffineriet ut til Nordsjøen. For å få ned utslippene, vil Equinor ta i bruk både hydrogenproduksjon og karbonfangst og -lagring på Mongstad.

Det sier Sissel Nepstad, som er Equinors ansvarlige for anleggsutvikling og klima ved raffineriet, under næringskonferansen på Mongstad onsdag, melder Bergensavisen.

NTB melder også om saken.

Selskapet vil bruke gass fra raffineriet til å produsere noe som kalles «blått hydrogen», som produseres av naturgass, der CO2-et fra gassen lagres på havbunnen.

CO2-utslippene fra hydrogenproduksjonen skal fanges og sendes i rør fra Mongstad ut til Smeheia-området i Nordsjøen.

Daglig leder Sturle Bergsaas ved Equinor på Mongstad sier til BA at prosjektet kan halvere CO2-utslippene fra Mongstad.

Raffineriet har sluppet ut mellom 1,7 millioner og 2 millioner tonn CO2 hvert år fra 2020 til og med 2022, viser årsrapportene.

Det er så langt ikke oppgitt tall for kostnader knyttet til dette, og om det overhodet vil finnes en inntektsside. Mange vil mene at Equinor har penger nok til å bære byrden ved selv et åpenbart ulønnsomt prosjekt, et tapssluk.

Men andre vil påpeke at dette er penger som ellers ville tilfalt staten, og kunne blitt brukt til viktige formål i samfunnet.

Milliarder sløst bort, er milliarder sløst bort, også når det hele pakkes inn i begreper som CO2-lagring, utslippskutt osv.

Equinor er i stadig mindre grad et selskap underlagt alminnelige bedriftsøkonomiske prinsipper, og blir med tiden en stadig svakere bærebjelke for for den norske velferdsstaten.

Les også: 

Energipolitikken, det grønne skiftet og konsekvensene for velferd og økonomi

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.