Ukraina har rammet både et orlogsfartøy og en oljetanker med undervannsdroner. Nå står sjefen for sikkerhetstjenesten SBU frem og forsvarer angrepene som legitime. Det kan vanskelig tolkes annerledes enn at det kommer flere angrep. Da oppstår spørsmålet om Russlands svar.

Ukraina vil kaste Russland ut av Krim. Etter Kertsjbroen å dømme er ikke det et tilbaketog som Putin er villig til. En stor del av russerne anser også Krim som russisk. Angrep på Krim kan derfor gi et backlash.

Lederen for en av Ukrainas sikkerhetstjenester sier droneangrep mot russiske skip er «fullstendig logiske og effektive» og lovlige.
– Disse spesialoperasjonene utføres i Ukrainas territorialfarvann og er helt lovlige, sier SBU-sjef Vasyl Maljuk på Telegram. Også angrepene mot Kertsjbroen, som forbinder Krim-halvøya og Russland, er lovlige, mener Maljuk.
Den siste tiden har det vært flere slike angrep.
Han beskriver angrepene som et logisk og effektivt tiltak mot fienden.
Ukraina har sverget at de skal frigjøre alle russiskokkuperte områder, inkludert Krim.
– Russland må forlate Ukrainas territorialfarvann og landet vårt. Jo raskere de gjør det, jo bedre for dem, sier Maljuk.

Ukraina vil gjenoppta eksporten av korn, men trenger da en avtale med Russland. Lørdag ble en oljetanker skutt hull i. Hvis Russland ikke kan eksportere olje er det neppe sannsynlig at de vil la Ukraina eksportere korn.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.