Anna Moskwa. Stillbilde: Polskie Radio 24 / YouTube.

Regjeringen i Polen har klaget EUs regelverk om endringer i arealbruk som inngår i unionens klimapakke «Fit for 55», inn for EU-domstolen. Unionen avgjør ikke medlems­landenes arealbruk, hevder Polens klima- og miljøvern­minister Anna Moskwa.

Reglene det er tale om gjelder arealbruk, arealbruksendringer og skogbruk, og er kjent under forkortelsen LULUCF (Regulation on land, land use change and forestry). Siktemålet med regelverket er at landarealene skal øke evnen til å absorbere CO2.

Fredag gikk den polske statsråden ut på Twitter, der hun fastslo at LUCULF-reglene ble innført på sviktende juridisk grunnlag fordi de krenker medlemsstatenes selvbestemmelsesrett og blant annet legger seg opp i forvaltningen av skoger, hvilket ikke er unionens kompetanse. «Kampen fortsetter for Polens interesser i EU!», utbrøt hun.

I ukene forut for kunngjøringen av søksmålet hadde Polen gjentatte ganger meddelt at landet har til hensikt å gå til sak mot flere av tiltakspakkene i «Fit for 55», melder RAI News.

I juni kunngjorde Anna Moskwa at Polen ville innklage unionens beslutning om å forby salg av nye biler med forbrenningsmotor fra 2035, for EU-domstolen.

 

EU vil omgjøre jordbruks­land til myrer, men bøndene protesterer

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.