Få måneder etter at Oslo hadde opplevd et islamistisk terrorangrep mot homofile, roper Ahmed ut sitt homo-hat på åpen gate. Ingen medier opplyser om hans muslimske opphav.

Ahmed (25) ropte skjellsord mot homofile i Oslo sentrum. Da politiet dukket opp, spurte han om de likte å «ta den i ræva», mens han viste obskøne håndbevegelser.

Hendelsen fant sted i Universitetsgata i Oslo klokken 2 om natten 12. november i fjor – fire og en halv måned etter at Zaniar Matapour drepte to og såret mange i Rosenkrantz’ gate.

Oslo tingrett dømte ham til 30 dagers fengsel for hatefulle ytringer samt fire andre forhold, blant annet vold mot offentlig tjenesteperson. I retten gav han en uforbeholden tilståelse og erkjente straffskyld for samtlige forhold.

«Mann i 20-årene»

25-åringen har etter navnet å dømme bakgrunn fra Somalia. Ahmed er hans mellomnavn.

Mindre enn fem måneder i forveien hadde Oslo opplevd et islamistisk terrorangrep rettet mot homofile, med to drepte og mange sårede. Til tross for dette opplyser ingen medier at den dømte har opphav i et muslimsk land.

Ifølge NTB er den dømte simpelthen «en mann i 20-årene».

Skrek «jævla homo»

En politimann forklarte i retten at han var på et annet oppdrag i Universitetsgata da han ble oppmerksom på Ahmed, som gikk rundt i gaten og

skrek høyt: «jævla homo» eller liknende gjentatte ganger til forbipasserende. Han ropte også at han «hatet homser» og «fuck alle homser» flere ganger, og at «homofili var en skam» og at «homofili var ekkelt». Flere av de forbipasserende ble provoserte og krenket over ytringene, og det oppsto konfrontasjoner med flere personer. [Ahmed] sluttet imidlertid ikke, men fortsatte å rope og lage hunde-/ulelyder. [Politibetjenten] forklarte at tiltalte holdt på slik i omkring 10–15 minutter.

Ifølge [politibetjenten] henvendte han seg også til polititjenestefolkene og spurte gjentatte ganger om de likte å «ta den i ræva», mens han viste obskøne håndbevegelser. Dette ble gjort under påsyn av flere andre tilstedeværende. Grunnen til at de ikke grep inn tidligere, var at politifolkene var opptatt med et annet mer presserende oppdrag. Til slutt måtte en annen politipatrulje pågripe tiltalte.

– Ingen konkret fornærmet

Politiadvokat Anders Lafton Briskodden ved Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet uttaler i en pressemelding:

– Det er ingen konkret fornærmet i saken. Ytringene ble ropt ut i det offentlige rom. Det var natt til lørdag i Oslo sentrum, og det var derfor flere ukjente og tilfeldige personer til stede.

– Det er generelt relativt få rettsavgjørelser på hatefulle ytringer mot homofile, derfor er dette en viktig dom som tydeliggjør at dette er en straffbar handling, ifølge politiadvokaten.

– Klar overskridelse

Retten er ikke i tvil om at ytringene om «jævla homo», «fuck alle homser» og «jeg hater homser» rammes av § 185, den såkalte hatparagrafen.

Disse ytringene er i seg selv en grov nedvurdering av homofile som gruppe sitt menneskeverd. De ble gjentatt en rekke ganger på åpen gate over en periode på 10–15 minutter. De ble skreket på en provoserende og aggressiv måte overfor flere helt ukjente og tilfeldige personer. Etter rettens syn er grensen for hva bestemmelsen rammer, klart overskredet i dette tilfellet.

I rettspraksis er det trukket et skille mellom kritiske ytringer om et emne, enten dette er av politisk, kulturell, religiøs eller annen art, og ytringer som angriper en eller flere personer, se HR-2020-184-A avsnitt 23. Etter rettens vurdering omfattes derfor ikke ytringene om at homofili er «ekkelt» og «en skam», isolert sett, av bestemmelsen, slik både forsvarer og aktor også synes å være enige om. Når disse utsagnene tolkes sammen med de andre klart kvalifisert krenkende ytringene mot homofile, og i den konteksten de er ytret i, er det imidlertid ikke tvilsomt at disse også rammes av straffeloven § 185.

– Svært beruset

I retten forklarte Ahmed at han var «svært alkoholberuset» og bare delvis husket hva som skjedde.

Han har også gitt uttrykk for at han tar sterk avstand fra ytringene og oppriktig beklaget sine handlinger. Retten legger til grunn at tiltalte ikke er negativt innstilt til homofile, slik han selv har forklart. Retten er likevel ikke i tvil om at tiltalte, bedømt som edru, forsto at han ved sine ytringer forhånet og viste ringeakt overfor homofile som gruppe og at han derfor handlet forsettlig.

25-åringen kunne ikke huske å ha ropt hatefulle ytringer. Han husket imidlertid at han ikke hadde hatt id-papirer på seg, og at han hadde nektet å oppgi identitet overfor politiet.

Ahmed ble brakt til politiarresten, hvor han nektet å gjennomføre firefingersøk, han «knyttet nevene og strittet imot slik at flere politibetjenter og arrestforvarere måtte bistå for å få kontroll på ham og gjennomføre firefingersøket med makt.»

Forsøkte å bite arrestforvarer

Da han skulle settes inn på celle, forsøkte han å bite en arrestforvarer i kneet. Fem personer måtte til for å holde ham nede.

Politibetjent [N.N.] forklarte i retten at tiltalte var svært utagerende da han ble brakt inn i cella. Tiltalte satte seg fysisk til motverge da de forsøkte å fjerne klesplagg. Dette ble gjort blant annet for å sikre at tiltalte ikke hadde med seg gjenstander på cella, og forhindre at han skadet seg selv eller andre. Det var derfor nødvendig at fem personer holdt tiltalte nede.

Det er overtredelsene av straffeloven § 155 (vold mot offentlig tjenesteperson) som er mest alvorlig, og som dermed er bærende for straffutmålingen, presiserer tingretten. I skjerpende retning vektlegges at Ahmed i oktober 2021 ble domfelt for tilsvarende forhold.

Etter «en samlet vurdering» mener retten at forholdene kvalifiserer til fengsel i 36 dager, hvorav 12 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år. At tiltalte har erkjent straffskyld og «avgitt en uforbeholden tilståelse om de forholdene ved hendelsen som han husker», er formildende, mener retten.

Han har dessuten, som nevnt over, tatt avstand fra ytringene som er omhandlet i tiltalens post I, og oppriktig beklaget sine handlinger. Han har gitt utrykk for at han er fullt ut innforstått med at han skal straffes for ytringene selv om han ikke husker denne delen av hendelsen.

Dermed reduserer retten den ubetingede delen av straffen med 6 dager, og fastsetter straffen til fengsel i 30 dager, hvorav 12 dager betinget med en prøvetid på to år.

Dommen falt 28. juni. Document er ikke kjent med om den er anket.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.