NTB

Nesten hele Folketinget ble onsdag kveld enige om en ti år lang rammeavtale som tilfører det danske forsvaret 143 milliarder kroner de neste ti årene.

Satsingen – som tilsvarer 225 milliarder norske kroner med dagens kurs – innebærer at Danmark skal nå Natos toprosentmål innen 2030.

Regjeringen la fram sin investeringsplan for forsvaret i mai, og onsdag kveld ble ti av de tolv partiene i Folketinget med på forsvarsforliket.

– Jeg vil gjerne slå fast at jeg mener dette er en svært ambisiøs avtale, sier fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen på en pressekonferanse etter at avtalen var på plass.

Selv om avtalen fastsetter rammene for forsvarets økonomi for de kommende årene, skal beslutninger om konkrete investeringer og en rekke andre beslutninger tas senere. Delavtaler med mer konkret innhold skal inngås fra høsten og lenger fram i tid.

Enhedslisten og Alternativet er ikke med på forliket. De ble ikke invitert med i forhandlingene fordi de ikke ønsker å øke forsvarsbudsjettet til 2 prosent av bruttonasjonalprodukt, som er et felles mål for alle Nato-land.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.