NTB

Fem thailandske demokratiaktivister ble onsdag frikjent for å ha hindret dronningens kortesje under en demonstrasjon. De risikerte i teorien dødsstraff.

Rettsvesenet avslår dermed å bruke en sovende lovparagraf som åpner for lange fengselsstraffer – eller dødsstraff – for handlinger som har til hensikt å «hindre dronningens, tronarvingens eller regentens frihet.»

En domstol i Bangkok konkluderte med at det ikke var kjent på forhånd at dronning Suthida og en av hennes sønner var på vei gjennom området da de fem demonstrantene sperret veien 14. oktober 2020. Det hele skjedde mens store deler av Bangkok sentrum var inntatt av unge og studenter som demonstrerte for demokrati.

Politiet skal ha fortalt dem at kortesjen inneholdt kongelige passasjerer, men ikke dronningen, og demonstrantene skal ha forsøkt å sperre veien først og fremst for å hindre politiet. Dermed konkluderer domstolen med at hendelsen skyldtes dårlig kommunikasjon, ikke et bevisst forsøk på å hindre dronningen.

Dommen er en sjelden seier for den thailandske opposisjonen, og et enda sjeldnere tilfelle av at domstolene går imot den ekstremt harde praksisen rundt majestetsfornærmelse.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.