Daniel Ellsberg, mannen bak avsløringen kjent som Pentagon Papers, er død, 92 år gammel. Pentagon sa Vietnam-krigen gikk godt. Pentagon Papers torpederte myten. De samme avisene som den gang var tilhengere av pressefrihet og offentliggjorde papirene, skjuler i dag Biden-regimet og Demokratenes korrupsjon.

I 1971 lekket den da 40 år gamle militæranalytikeren og fredsaktivisten Ellsberg en topphemmelig Pentagon-studie til avisen The New York Times. Den viste hvor lite samsvar det var mellom bildet amerikanske ledere hadde tegnet av Vietnamkrigen, og krigens brutale virkelighet.

President Richard Nixons nasjonale sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger kalte Ellsberg «USAs farligste mann som for enhver pris må stanses», og The New York Times ble tvunget til å stanse trykkingen av det som skulle ha vært en omfattende artikkelserie, basert på det lekkede materialet.

Ellsberg fikk da Washington Post til å følge opp, og da også de fikk trykkeforbud, gikk han videre til aviser som Boston Globe og St. Louis Post-Dispatch og lå hele tiden ett steg foran myndighetenes forsøk på knebling.

Pentagon Papers, som lekkasjen ble døpt, bidro til å snu opinionens syn på Vietnam-krigen i USA.

FBI begikk en fatal feil som gjorde at de ikke kunne tiltale Ellsberg. De brøt seg inn hos Ellsbergs psykiater. Det var et så grovt personvernsbrudd at regjeringen forsto de ikke tape en eventuell rettssak.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.