Julian Assange har sittet fire år i Belmarsh-fengslet, men før det satt han innesperret syv år i den ekvadorianske ambassaden i London. Nå synes Australias statsminister Anthony Albanese det får være nok og ber USA trekke tilbake utleveringsbegjæringen.

– Jeg sier bare at nok er nok. Det er ingenting å tjene på denne fortsatte innesperringen, sier Albanese i et intervju med australsk rikskringkasting (ABC) fredag.

– Jeg vet at det er frustrerende, jeg deler den frustrasjonen. Jeg kan ikke annet enn å være helt tydelig på hva mitt standpunkt er. Og den amerikanske regjeringen er garantert svært klar over den australske regjeringens standpunkt, sier han videre.

Assange er australier.

NTB fortsetter å gjenta at USA vil ha ham utlevert for å offentliggjort hemmelige dokumenter om krigen i Afghanistan og Irak. Det er ikke ulovlig å offentliggjøre dokumenter hvis man har fått dem og ikke selv stjålet dem. Det var dette Daniel Ellsberg i sin tid gjorde med Pentagon-papirene og New York Times offentliggjorde dem. For dette ble Ellsberg en helt og New York Times en forkjemper for pressefrihet.

Men i den nye sikkerhetsstaten USA er blitt er Assange skyldig selv om han bare var publisist.

Holdningen til pressefrihet og ytringsfrihet er forandret.

Den virkelige grunnen til at Assange kreves utlevert er at han ødela Hillarys sjanser i 2016.

 

Kommer på Document forlag:

T.v. Mattias Desmet. Foto: Facebook. T.h. Documents omslag til «Totalitarismens psykologi.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.