Norsk Journalistlag er sterkt kritisk til at britisk rettsvesen har åpnet for at Julian Assange kan utleveres til USA.

– Dette er en trist dag. De britiske dommerne tok feil avgjørelse da de åpnet for utleveringen av Julian Assange til USA, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad i en kommentar. (NTB)

Dette utgjør en trussel mot pressefriheten, ifølge Tryggestad. Skuffelsen over rettsavgjørelsen forsterkes av at den kommer samme dag som Nobels fredspris deles ut til journalister som kjemper for ytringsfrihet og den frie journalistikken.

– Norsk Journalistlag tar avstand fra dette forsøket på å innskrenke pressefriheten og begrense medienes mulighet til å holde mektige aktører ansvarlige for kritikkverdige og ulovlige handlinger, sier Tryggestad.

– Å avdekke hemmelige eller skjulte opplysninger som er relevante for samfunnsdebatten er i kjernen av medienes samfunnsoppdrag. Ved å publisere informasjon mektige interesser ønsker å holde hemmelig, kan pressen bidra til å holde makthavere ansvarlige.

Redaktøren for WikiLeaks mener Assange risikerer å miste livet, for å publisere informasjon som myndigheter helst vil holde hemmelig.

Julian Assange er en australsk journalist, dataprogrammerer, internettaktivist og hacker. Han er mest kjent som talsmann for nettstedet WikiLeaks, som ble kjente for å offentliggjøre hemmeligstemplede dokumenter.

Under et besøk i Sverige i august 2010 ble Assange anklaget for voldtekt, ulovlig tvang og seksuell trakassering av to kvinner.

Selv uttalte Assange at han ikke hadde gjort noe galt. Han hevder at siktelsen mot ham er resultatet av en svertekampanje, arrangert av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

I årevis har han kjempet for å unngå utlevering til USA. Der risikerer han fengselsstraff som tilsvarer flere livstidsdommer.

I syv år oppholdt han seg i Equadors ambassade i London, men han ble til slutt hentet ut av britisk politi. ssange har siden arrestasjonen sittet i høysikkerhetsfengselet Belmarsh i London.

USAs tiltale mot Assange kan falle sammen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.