For å markere at det er tre år siden Julian Assange ble fengslet, samler familie, venner og pressefrihetsforkjempere seg til en protest i London søndag.

Støttespillerne krever at WikiLeaks-gründeren løslates fra høysikkerhetsfengselet Belmarsh der han har sittet innesperret siden han ble dratt ut av Ecuadors ambassade av britisk politi.

Mandag er det nøyaktig tre år siden pågripelsen. Samtidig fortsetter amerikanske myndigheter forsøket på å få ham utlevert.

I forbindelse med treårsdagen skal det holdes markeringer både utenfor Ecuadors ambassade, Westminster forhørsrett og Belmarsh-fengselet.

En britisk domstol har tidligere besluttet at Assange kan utleveres, og britisk høyesterett nektet ham tidligere i måneden å anke avgjørelsen. Men utleveringen må også godkjennes av innenriksminister Priti Patel. Deretter kan Assange be om en ny juridisk vurdering.

USA har tiltalt Assange for spionasje etter at WikiLeaks i 2010 publiserte 500.000 lekkede dokumenter om USAs krigføring i Irak og Afghanistan. Han risikerer opptil 175 års fengsel dersom han blir kjent skyldig i alle tiltalepunktene.

Les også:

Jagland taler Assanges sak – taust fra regjeringen

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.