Legg bort spionanklagene mot Julian Assange og slipp ham fri, krever en rekke store medier som var de første til å publisere opplysninger fra WikiLeaks.

The New York Times , The Guardian , Le Monde , Der Spiegel og El Pais samarbeidet om å håndtere det omfattende materialet – over 250.000 diplomatiske meldinger – og publiserte et utvalg av informasjonen 28. november 2010.

På dagen tolv år senere kommer de med en felles oppfordring til amerikanske myndigheter.

– Det er ikke kriminelt å publisere, skriver avisene. De minner om at dokumentene fra WikiLeaks har ført – og fortsatt fører – til en rekke avsløringer av blant annet korrupsjon og diplomatiske skandaler.

Mediehusene innrømmer at de så seg nødt til å kritisere Assange da han la ut materialet i sin helhet på nettet. Flere av dem noterer også at mistankene mot ham om datainnbrudd er bekymringsfulle. Likevel sier de:

– Denne straffeforfølgelsen skaper en farlig presedens og truer med å undergrave pressefriheten og det første grunnlovstillegget i USA, skriver de. Grunnlovstillegget lovfester ytrings-, presse og religionsfrihet.

Avisene fastslår at det ligger i journalisters kjerneoppdrag å ta imot og formidle sensitiv informasjon når det er i allmennhetens interesse.

Assange anklages for spionasje i USA. I sju år levde han i eksil på Ecuadors ambassade i London, fram til han ble båret ut i 2019. Siden da har han sittet i et britisk høysikkerhetsfengsel mens det avgjøres om han kan utleveres til USA.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.