Vi vet ikke helt hva som blir tema spissformulert før tett opp til møtet. Det er snart slik at verden er en annen når du legger deg enn da du sto opp. Bokstavelig talt. Vi venter derfor til vi ser hva som utkrystalliserer seg.

Vi kan nå si at tema blir Nürnberg 2.0. Det henspiller på Nürnberg-domstolen, som slo fast at underordnede ikke kunne unnskylde seg med at de bare utførte ordre. Enhver er ansvarlig for sine handlinger når de overskriver grensene for sivilisasjonens og rettssamfunnets grenser.

I dag lever vi med at 1.) Myndighetene nekter å ta ansvar for konsekvensene av sin egen politikk. 2.) Mediene beskytter dem mot kritikk ved å mørklegge konsekvensene. På amerikansk kalles dette gaslighting.

Det forekommer oss at man i den digitale tidsalder ikke kan unndra seg ansvar ved å skylde på manglende kunnskap. Kunnskapen er et tastetrykk unna. Hvilket Documents lesere vet utmerket godt.

Mediene og myndighetene vil måtte stå til ansvar.

Eller som senator Ron Johnson sier til FBI-sjef Christopher Wray under en høring i Kongressen: You will face justice.

Legg merke til at myndighetene har beveget seg mot en posisjon der dette defineres som en trussel. De kan true oss, men vi kan ikke kritisere dem.

Ap, Sp, Høyre, FrP og KrF har vedtatt en lov som åpner for masseovervåking av nordmenn.

Vi lever i en ny tidsalder, og vi må utvikle analyseverktøy og kunnskaper til å håndtere den.

Den som vet, har ansvaret. Det henspiller på «embetssvikt» eller «embetssvik»: Hvis du har en oppgave og svikter den, som politikere og journalister har i forhold til borgerne, snakker vi ikke om unnlatelser eller mislighold. Vi snakker om noe mye mer alvorlig siden dette handler om varige endringer av samfunnet, befolkningssammensetning, natur, religion, utdanning, moral og økonomi.

De som kaller dette tillitssamfunn, vet hva de gjør. De bedrar folk.

De må stilles til ansvar.

Nürnberg 2.0.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.