Bildet: Som statsråd var Trond Giske all over the place. Her fra et besøk i Silicon Valley sammen med kronprins Haakon 21 oktober 2011, i egenskap av handels-og næringsminister. Foto: Norbert von der Groeben/Reuters/Scanpix

Kristin Hovda dekket en tur Trond Giske gjorde til Finnmark i 2008 for Dagbladet. Reportasjen er interessant av to grunner: Allerede den gang var Giskes sans for kvinner et tema i pressen. Hovda fikk oppleve ministeren på nært hold, bokstavelig talt. Hun opplevde ham som nærgående.

Artikkelen heter Sjarmøretappen. Det henspiller på at Giske var «all over the place», han trenger mindre mat og mindre søvn enn vanlig dødelige og sitter gjerne oppe rundt leirbålet. Undertittelen er ertende med en biklang: Trond Giske ville gjerne ha oss med på festivalturné. Det ble mye kos.

Det andre interessante punktet som er relevant for dagens varslersaker, er at politisk redaktør i Nordlys, Hans Kr. Amundsen, var med på turen. Han reagerte kraftig på Kristin Hovdas artikkel.

–  Jeg ble i etterkant beskyldt av daværende Nordlys-redaktør Hans- Kristian Amundsen, som også senere ble statssekretær for Arbeiderpartiet, at jeg hadde en agenda med det jeg skrev. Og at jeg framstilte Giske i et uriktig lys.

– Det tar jeg helt avstand fra, for jeg hadde ikke hørt om noe av det som er kommet opp nå. Jeg skrev om det jeg så, helt enkelt, sier Kristine Hovda.

– Jeg opplevde kritikken fra Amundsen som et forsøk på knebling.

Amundsen er i dag Støres høyre hånd og er sekretariatsleder for Aps Stortingsgruppe. Han mener fortsatt at Hovda insinuerte noe om Giske som det ikke var dekning for. Selv i dag mener han det.

Selv sier Hovda at hun bare beskrev det hun så: En turbo-statsråd som seg selv et stort frirom, også i forhold til kvinner. Nærkontakt. Tre-fire ganger skjer det at Giske går helt innpå Hovda. To ganger legger han armen rundt henne. Hun reagerte på nærheten. Av en statsråd.

Dagen etter tikker det inn en SMS på Hovdas mobil:

«Hei! Takk for sist og god tur i helga. Dersom du trenger noe mer til saken, f.eks. hva turen har gitt av ny kunnskap, nye ideer og inspirasjon, kan du ringe meg på dette nummeret. Jeg er på jobben nå og blir her til utpå ettermiddagen en gang. Vennlig hilsen Trond Giske.»

I seg selv uskyldig. Men sammen med den fysiske nærkontakten har den dobbeltbunn. Som vi vet var dette Giskes modus operandi.

Hovda så noe den gangen som vi nå vet mer om. Hvis Amundsen og Giskes omgivelser hadde vært litt mer lojale overfor vanlig folkeskikk og litt mindre i selvforsvar, kunne Giske blitt korrigert på et et langt tidligere tidspunkt. Men selv i dag mener Amundsen at Hovda var ute i politisk ærend.

Det er utrolig.

Da er det noe med kulturen som legger til rette for at folk kan drive privat «business» innenfor partiet. Støre har også problemer med å se hvor grensene går.

Det er avisa Nidarosa.com som har hentet frem Hovdas artikkel.

 

Kjøp Kent Andersens bok her!