BlackRock har investert fem milliarder i vindturbiner i Norge. Nå frykter de å tape halvparten hvis regjeringen innfører grunnrenteskatt på vindkraft. Det er flertall på Stortinget for skattlegging, men innvendingene har vært så sterke at olje- og energiminister Terje Aasland har utsatt avgjørelsen til høsten.

Torsdag holdt Fornybar Norge konferanse på Lysebu ved Holmenkollen og her advarte BlackRocks representant i Norge, Fredrik Norell, mot grunnrenteskatt på vindkraft.

-Det er ikke spesielt sexy med en avkastning på seks-syv prosent, men du kan måle risiko og avkastning. Vi investerer når det er forutsigbarhet og gode rammer, og kan selge kraften til industri på lange kontrakter. Når så spillets regler endres underveis, gir det stor effekt. Jeg investerer gjerne mer i Norge. men hva skal jeg si til kundene mine, som i stor grad er pensjons- og forsikringspenger, at jeg har investert fem milliarder kroner og har tapt halvparten?

Dagens Næringsliv kan fortelle at det har vært et run på departementet for å få avverget grunnrenteskatt. 70 prosent av vindkraften i Norge eies av utlendinger. Det vil Aasland ha en forandring på. Spørsmålet er om grunnrenteskatt vil øke investeringslysten.

Det næringslivet reagerer på er at regjeringen endrer reglene med tilbakevirkende kraft. Det er ødeleggende for tilliten. Men det er ikke første gang det skjer.

Aasland sa for øvrig at han håper at det kan bli mulig med utbygging på land igjen, etter at Erna Solberg innførte et moratorium:

-Der det er goder forhold og lokal aksept, sa Aasland.

 

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.