Statsminister Sanna Marin vil at kortere arbeidsuker skal prøves ut fordomsfritt i Finland. Flere forsøk viser at kortere arbeidstid førte til at folk fikk gjort det samme, eller enda mer arbeid, sier Marin.

Socialdemokraternas riksdagsledamot och vice ordförande Matias Mäkynen föreslår att Finland genomför ett omfattande försök med fyradagars arbetsvecka under den kommande valperioden. Tanken är att de anställda får samma lön och samtidigt mera fritid.

Et slikt forsøk i Storbritannia skal ha vært såpass vellykket at over 90 prosent av selskapene valgte å fortsette med reduserte arbeidsdager etter at forsøket var slutt, skriver YLE.

E24 skrev i januar om et internasjonalt forsøk som også skal ha vært vellykket.

Ifølge organisasjonen skal selskapene som deltok, ha rapportert om både økte inntekter og at de ansattes helse og velvære ble bedre.

Marin har lenge vært positivt innstilt til redusert arbeidstid.

– Människor mår bättre, har lägre sjukfrånvaro, och produktiviteten har ökat. På kortare arbetstid har man alltså fått samma mängd saker gjorda, eller till och med mera, sier hun til YLE.

– Resultaten från olika undersökningar har hela tiden varit uppmuntrande. Och förstås, även i Finland behöver vi förhålla oss öppet till försök av det här slaget.

– När produktiviteten förbättras och förmögenheten i samhället växer så hör en del av det till arbetstagarna, till exempel i form av förkortad arbetstid.

Marin hevder at færre arbeidstimer kan være et alternativ for mange ulike bransjer. Hun nevner også lignende forsøk i Sverige. Nå kan Finland stå for tur.

– Vi förhåller oss öppet och skulle vilja att det görs försök också i Finland, utan fördomar.

Men Marin sier ikke om folk i bransjer som ikke egner seg for en slik løsning også skal få en 25 prosents økning i timelønn.

Enkelte bruker klimaendringer som argument for å innføre fire dagers arbeidsuke. Professor David Spencer ved universitetet i Leeds sa til VG i 2020:

– Redusert arbeidstid vil bidra til å bryte vår dominerende syklus som handler om å jobbe og tjene mer for å kjøpe/forbruke mer. Jobber vi mindre finner vi andre måter å glede oss over livet på enn økt produksjon og forbruk. Det vil være positivt for klima med lavere forbruk.

Les også:

Siv Jensen om MDGs økonomiske politikk: «Helt crazy. De lever i en fantasiverden»

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.