G7-landene varslet fredag at de ikke kom til å akseptere at tredjeland intervenerte i krigen med støtte til Russland. Kina har varslet at de vil levere droner til Russland. Ellers er samhandelen stor. Det er usedvanlig at G7 offentlig truer en stormakt som Kina.

– Vi ber alle tredjeland og andre internasjonale aktører som forsøker å omgå eller undergrave våre tiltak, om å stoppe å gi materiell støtte til Russlands krig, hvis ikke blir prisen høy, sa G7-lederne i en felles uttalelse.

Videre het det at G7 nå iverksetter tiltak mot tredjeland som gir materiell støtte til Russlands krig i Ukraina.

Landene lovet også å trappe opp både den økonomiske og militære støtten til Ukraina. Samtidig vil de sørge for at prisen for Russland og de som støtter krigen, blir stadig høyere. (NTB)

Zelenskyj deltok på møtet som ble holdt digitalt.

Hvis G7 skulle innføre lignende sanksjoner mot Kina som mot Russland vil det føre til sammenbrudd i verdenshandelen.  Det vil synliggjøre at verden nå er inndelt i to blokker som står mot hverandre: Russland og Kina mot Vesten.

Biden har truet med sanksjoner mot Kina hvis de skulle gå aktivt inn på Russlands side. Han sier han i fjor sommer minnet Xi Jinping om at 600 amerikanske selskaper har trukket seg ut av Russland. Amerikansk næringsliv er mye tettere forbundet med Kina. Et brudd med Kina vil få mye større følger.

 

Der Spiegel: Kina vurderer å sende droner til Russland

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.