Tidligere USA-general og CIA-topp David Petraeus er enig i at Russland er vesentlig svekket i nord. AP Photo/Jae C. Hong, File

Russland kommer til å styrke sitt forsvar ved grensen til «nye Nato» i nord, men det vil ta lang tid, mener finsk forsvarstopp. Han støttes av tidligere USA-general David Petraeus.

Esapekka Vehkaoja, direktør for den militære etterretningstjenesten i Finland, sier at det er grunn til å tro at Russland styrker sitt nærvær ved den finske grensa hvis landet blir med i Nato, ifølge NTB-STT.

Men det vil ifølge ham ta lang tid å fullføre planene om dette. Han peker på at Russland har lidd store tap i Ukraina.

Russland har blant annet overført betydelige styrker fra de nordlige områdene og til Ukraina, styrker som der er blitt kraftig redusert i kampene. De lar seg ikke erstatte over natten.

Finland har tidligere blitt nokså overrasket over et brått russisk angrep, nemlig i 1939. Man har ikke tenkt å la det skje igjen:

– Finland følger nøye med på nærområdene, sier Vehkaoja.

Også andre internasjonale eksperter har sagt Russland vil trenge lang tid på å ruste opp igjen. Den amerikanske forsvarstoppen David Petraeus sa forrige uke at det vil ta lang tid før Russland kan begynne å bygge seg opp i nord.

Flere andre militære avsnitt i det store Russland er nå til dels tappet for mannskaper og materiell som er sendt Ukraina, blant annet grensene i øst.

Det er med andre ord mange «hull» som må tettes i det russiske militærmaskineriet, når denne krigen en dag er over. Det  er ikke åpenbart at grensene i nord blir førsteprioritet.

– Russlands styrker er blitt vesentlig redusert som følge av betydelige tap av personell, våpensystemer og annet materiell, sa den tidligere generalen og CIA-direktøren David Petraeus.

Samtidig som Russland nå er svekket i nord, foregår det en systematisk styrkeoppbygging både i Finland og Sverige, i tillegg til at norske myndigheter har varslet styrking av forsvarsevnen nord i landet.

Det gjør gjenopprustningsoppgaven enda mer krevende for et Russland som nå er økonomisk svekket av sanksjoner og en kostbar krig. De massive kostnadene ved å holde militært tritt med med Vesten under den kalde krigen, var en medvirkende årsak til at Sovjet-regimet kollapset i 1989.

Les også: 

Nato-Nordens militære styrke: – Russland vil tenke seg nøye om

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.