Regjeringen la onsdag ettermiddag frem en 10-punktsplan for å få bedre utvalg og lavere priser i matbutikken.

Bunnpris-arving Christian Lykke mener det politikerne holder på med, kun er å gå rundt grøten. Han mener løsningen på de dyre prisene i norske butikker er veldig enkel.

– Det er kjempeenkelt å gjøre noe med det. Det er bare å åpne for fri import, det vil løse alle problemene i norsk dagligvare. Så kan du heller sende sjekker til bøndene. Forbrukeren får billigere varer, og sannsynligvis får du lykkeligere bønder som tjener mer penger, sier han til Dagen Næringsliv.

I fjor sommer fikk Norge historisk høye prisøkninger i butikkene, som onsdag ble etterfulgt av et prishopp på drøye ti prosent hos flere kjeder.

Kjedene tester forbrukernes smertegrense, og statsminister Jonas Gahr Støre mener dette er betenkelig.

– Det er jeg kritisk til, der det er en kraftig økning. Vi må ha, og vil ha, et matvaremarked som har effektiv konkurranse, og det må virke slik at den enkelte forbruker erfarer det, sier Støre.

Christian Lykke, eier og styreleder i utfordreren Bunnpris, fnyser. Han mener at Støre kan fikse dette umiddelbart hvis han bare vil.

– Det er bare å åpne for fri import fra Ukraina. Det blir tidenes gave til norske forbrukere. Politikerne kan fikse det med en gang, det er så enkelt, sier Lykke.

Lykke har for lengst sett seg lei på kritikken mot bransjen fra næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og landbruksminister Sandra Borch (Sp).

– Dette er resultatet av en landbrukspolitikk som er ført av samtlige partier de siste 40–50 årene, som fører til at vi har dramatisk mye dyrere mat enn alle andre, bortsett fra Sveits, sier han.

Lykke avviser ikke at det er et problem at makten er samlet hos noen få aktører og familier i dagligvarebransjen, men han viser igjen til at importvernet skaper for mange etableringshindre til at det kan komme nye aktører på banen.

– Det er egentlig litt fint at folk nå får en anledning til å se hvor ille systemet er. Systemet begunstiger dem som har opparbeidet seg en veldig fin posisjon. Tar du bort importvernet, blir det helt Texas. Det mener jeg på en positiv måte, der snartenkthet kan slå størrelse, sier Bunnpris-eieren.

Konkurranse­tilsynet ber dagligvare­aktører om å holde munn om fremtidige priser

Hovedkritikken fra politikerne går på at aktørene øker prisene «mer enn nødvendig» i en periode med økte levekostnader for folk flest. Kjedene har pekt på leverandørene, som igjen har pekt på økte kostnader knyttet til matproduksjon.

Lykke mener nær samtlige av Bunnpris’ egeneide og franchiseeide butikker ville gått tom for penger innen seks måneder dersom de ikke hadde tatt ut kostnadsøkningene fra leverandørene til kundene, slik noen politiske partier har foreslått at de burde gjøre. For dagligvarekjedene utgjør varer mellom 70 og 75 prosent av kostnadene.

– Hvis du er i en bransje hvor du har tre prosent margin, og kostnadene går opp med ti prosent, så kan du regne deg frem til når du er tom for penger. For vår del ville det vært i løpet av seks–syv måneder, men NorgesGruppen og Rema ville nok vart litt over ett år. Coop bikker kanskje litt før oss, for de er enda mer på knivseggen, med enda lavere margin og ikke veldig mye oppsparte midler, mener Lykke.

Politikerne får han ikke invitasjoner fra lenger.

– De har sluttet å invitere meg, det ble nok for ubehagelig. Jeg tar det som en æresbevisning at jeg ikke ble invitert. Det er litt artig at de ikke tåler å høre at vi må gjøre noe med importvernet, men hvis de vil at jeg skal holde kjeft, må de frem med større våpen, avslutter Lykke.

Statsministerens kontor henviser til Næringsdepartementet for en kommentar til Lykkes uttalelser. Næringsdepartementet viser igjen til Landbruks- og matdepartementet, som foreløpig ikke har svart.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.