For 18 år siden trådte en lovendring i kraft som gjorde det umulig å donere sæd anonymt. Barn som ble unnfanget etter lovendringen skulle få muligheten til å sjekke hvem som er deres biologiske far fra myndighetsalder.

Barn født etter lovendringen blir myndige i 2023. I desember i år åpnes derfor et register der donorunnfangede kan få vite navn og fødselsnummer på donor. Helsemyndighetene kjenner ikke til at donorunnfangede med kjent donor vil fylle 18 år før i desember, skriver Vårt Land.

Bioteknologirådet ønsker at donorer informeres når en donorunnfanget har bedt om innsyn i biologisk opphav. De ønsker også at donorbarn skal få informasjon om halvsøsken.

Det er foreløpig ikke aktuelt, ifølge helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). Hun sier til Biotekpodden at en «fremtidig revisjon av bioteknologiloven kan ta stilling til spørsmålet om halvsøsken».

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.