I en tale på en konservativ partikongress forrige uke, tok britenes statsminister Rishi Sunak avstand fra tanken om at en person selv kan velge hvilket kjønn han ønsker å være:

– En mann er en mann og en kvinne er en kvinne. Det er sunn fornuft, sa han til sitt parti og høstet applaus.

Er kjønn biologisk gitt?

Sunak holder med andre ord avstand til ideen om at kjønn ikke er biologisk gitt, men noe man kan velge selv. Det blir for eksempel stadig vanligere at biologiske menn konkurrerer som kvinner innen idretten. I Portugal ble en feminint utseende biologisk mann sist helg valgt til landets vakreste kvinne. Det samme skjedde i Nederland. Men ifølge Sunak finnes det biologiske fakta som ikke kan ignoreres.


Sunak understreket også betydningen av familien som samfunnets grunnleggende og første byggesten. Han er skeptisk til eksplisitt seksualundervisning i skolen og mener foreldre må ha rett til å vite «hva deres barn lærer om samliv på skolen». 

– Hatet ser ut til å vinne

Sunak får ikke gå ustraffet for sine standpunkter. På X twitrer folk som de i gamle dager gjorde på Twitter: 

– I 2023 er ikke Storbritannia et trygt sted å være transe. Jeg er rasende, jeg er sliten og jeg er redd. Solidaritet og kjærlighet med alle transer.

– Dette gjør meg så sint. Som medlem av LHBTQIA+-samfunnet og mor til et trans/nb-barn er jeg redd.

– Vårt land blir stadig mer skremmende. Jeg vet ærlig talt ikke hva jeg skal si, jeg er full av frykt og engstelse for min datters fremtid og sikkerhet. Hatet ser ut til å vinne. Jeg er kvalm over å bo i dette landet.

Vladimir Putin ble i desember 2021 kritisert for en lignende uttalelse:

– Hvis noen mener at kvinner og menn er det samme, så vær så god. Men det finnes sunn fornuft. Jeg holder meg til den tradisjonelle tilnærmingen om at en kvinne er en kvinne, en mann er en mann, en mor er en mor og en far er en far.

Hele Sunaks tale er her å finne.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.