FN stemte onsdag for å fjerne Iran fra FNs kvinnekommisjon. Vedtaket får støtte av iranske dissidenter som etter drapet på en 22 år gammel kvinne som bar hodebekledningen på «feil måte», i månedsvis har protestert mot regimet.

USA sto i spissen for å få Iran ut av FNs kvinnekommisjon hvor landet har sittet siden 2019 til tross for at landet ligger i verdenstoppen for krenkning av menneskerettighetene. USAs utkast til resolusjon ble vedtatt etter at 29 land stemte for, åtte mot og 16 var ifølge Reuters avholdende.

Irans plass i kvinnekomisjonen har helt fra starten blitt motarbeidet med henvisning til regimets undertrykkelse og drap av kvinner. USAs FN-ambassadør beskrev Irans tilstedeværelse i kommisjonen som en «stygg flekk på kommisjonens troverdighet», mens Irans FN-ambassadør beskrev avstemningen som ulovlig og kalte USA en bølle.

Dobbeltmoral?

Samme dag satt USAs president Joe Biden i møte med lederne fra seks afrikanske land som planlegger valg i 2023 – Den demokratiske republikk Kongo, Gabon, Liberia, Madagaskar, Nigeria og Sierra Leone – hvor de diskuterte valg og demokrati i Afrika.

Joe Biden berømmet Nigerias president Muhammadu Buhari for hans innsats for demokrati og la til at Nigeria fremstår som en oppmuntrende modell for demokrati ikke bare i Nigeria, men også i hele Afrika. 

Blant landene som stemte mot å fjerne Iran fra FNs kvinnekommisjon, var Nigeria. 

Les også:

Iran kan bli kastet ut av FNs kvinnekommisjon

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.