Den filippinske presidenten Ferdinand Marcos Jr forsvarer det statlige investeringsfondet på flere milliarder pesos som hans allierte presser på for å få igjennom i Kongressen.

Fondet, som har fått navnet Maharlika investeringsfond (MIF), som betyr krigerklasse, men er et ord som i stor grad forbindes med Marcos’ avdøde diktatorfar og navnebror, er svært omstridt på Filippinene.

Årsaken er hvor Marcos ønsker å hente pengene fra.

MIF er satt opp etter samme mønster som andre statlige investeringsfond fra andre land. Men i stedet for å skaffe pengene fra landets overskytende midler – som Filippinene ikke har – foreslår MIF i stedet å ta det fra statlige finansinstitusjoner.

Forslaget om å hente rundt 175 milliarder pesos fra pensjonsfondene til filippinere, og bestemmelsen om å utnevne den sittende presidenten til leder av MIFs styre, høstet enormt med kritikk, sågar fra presidentens egne støttespillere og hans egen familie.

Document er kåret til gasellebedrift for fjerde år på rad – nå kan du kjøpe aksjer!

Selv Marcos’ egen søster, senator Imee Marcos, sa at MIF kunne ende opp med å bli som 1Malaysia Development Berhad (1MDB) statsfond, som sendte den tidligere malaysiske statsministeren Najib Razak i fengsel.

– Vi vet alle om vår nabo Malaysia, hvor deres 1MDB var en ekte katastrofe, og alle pengene ble stjålet, sier hun.

Tilbakeslaget tvang filippinske lovgivere til å fjerne de to kontroversielle bestemmelsene. Fra 275 milliarder pesos er MIF nede i 110 milliarder i lovforslagets nåværende versjon.

Midlene vil bli hentet fra sentralbanken og andre statlige banker. Finanssekretæren erstattet også presidenten som styreleder.

Det ble også innført andre sikringstiltak i form av en straffelov som skal beskytte fondet mot uærlige operatører.

«En direktør, tillitsmann eller offiser som «forsettlig eller ondsinnet» bryter retningslinjene sendt av MIF-styret, kan straffes med fengsel fra ett til fem år eller bøter fra 50 tusen pesos til to millioner pesos», heter det seg.

Marcos oppfordrer imidlertid filippinere til å vente med å kommentere MIF, ettersom lovgivere fortsatt arbeider med å gjennomgå lovforslaget.

– La oss ikke debattere dette før vi ser det endelige forslaget. Vi kan ikke diskutere bestemmelser som ikke lenger vil eksistere. La oss vente og se hva Kongressen bestemmer seg for, sier den filippinske presidenten.

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.