Bor du i strømområde 3 og 4 kan du få strømregninger på inntil 50.000 SEK hver måned. Det skriver Varberg Energi i et nyhetsbrev til sine kunder.

Strømprisene i Sør-Sverige, strømområde 3 og 4, har vært rekordhøye i sommer. Analytikere har advart om at vinteren vil bli enda verre. Husholdninger kan få strømregninger på opptil 40.000 SEK i måneden denne vinteren, og den gjennomsnittlige boligeieren bør sette av 50.000 SEK som buffer – hvis du ikke kan det, er det lurt å kontakte banken din allerede, skriver Varberg Energi.

Har man en variabel avtale og prisene beveger seg, så kan det bli dramatisk for mange, og ser man dette svart på hvitt håper jeg man reagerer, sier energiselskapets konsernsjef Björn Sjöström

Varbergs kommunale energiselskap dominerer det lokale strømmarkedet. Sverige advarte forrige uke i sitt nyhetsbrev om at vinteren kan bli tøff for beboere i strømsone 3 og 4 og oppfordrer kundene sine til å begynne å spare penger på strømregningen nå.

– Slik markedet priser vinterstrømprisene, kan du regne med en variabel strømpris som er tre til fire ganger så høy som i vinter (i hvert fall i Sør-Sverige). For de av dere som har variabel kontrakt betyr det at dersom dere da hadde enkelt månedlige fakturaer på 5 000–10 000 SEK, vil tilsvarende faktura i vinter ligge i størrelsesorden 15 000–40 000 SEK, skriver Varberg Energi og fortsetter:

– For for ikke å havne i en håpløs situasjon når vinterens strømregninger dimmer postkassen/innboksen, bør den vanlige boligeier derfor allerede nå sette av en buffer på rundt 50.000 SEK. Hvis du ikke har det alternativet, er det lurt å begynne å snakke med banken din nå.

Selskapets administrerende direktør Björn Sjöström utdyper:

– Vår idé var å prøve å konkretisere det hele. Du tar kanskje ikke helt til deg ting som dette. Har du en fleksibel avtale og prisene rykker bort, så kan det bli dramatisk for mange og ser du dette svart på hvitt håper jeg du reagerer.

Sjöström mener Varberg Energi får mange telefoner fra kunder som er bekymret for vinteren.

– Vi kan ikke påvirke det store arrangementet, men vi kan skape oppmerksomhet om hvordan det kunne bli. Hvis det ikke skjer, så har du bare vært unødvendig forsiktig og det er lettere å bli dratt med enn å sitte der og ha store bekymringer og lure på hvorfor ingen sa noe.

Selskapets administrerende direktør Björn Sjöström oppfordrer kundene sine til å tenke på å bruke mindre energi: Kortere dusjer, lavere innetemperatur, kjøp ved hvis du har vedovn – men også på sikt koble til fjernvarme om mulig, vinterisolere huset og bytte vinduer.

Den ytterste konsekvensen for energikundene kan være at de ikke har råd til å betale regningene, sier administrerende direktør Björn Sjöström til Expressen.


Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.