Soldatbladet Signal ble gitt ut fra 1940 til krigens slutt. På det meste var samlet opplag nesten 2,5 millioner. Faksimile av franskspråklig utgave.

Nazistene hadde planer for utbygging av strømkabler som er slående lik det nettet vi har bygget de siste årene, ifølge William Hakvaag ved Lofoten Krigsminnemuseum.

Et strømnett som kobler Norge tettere på kontinentet, og særlig Tyskland, er ikke en ny idé.

Museumsleder Hakvaag fant tyskernes planer for utbygging av kraft og et internasjonalt strømnett i et nedstøvet propagandamagasin fra 1941. Han ble målløs, skriver NRK.

«Ny kraft for Europa»

På kartet som illustrerer artikkelen i bladet Signal er strømkabler tegnet inn, både «allerede bestående» og «foreslåtte». Soldatbladet Signal ble utgitt av det tyske forsvaret og oversatt til blant annet norsk.

Artikkelen er titulert «Ny kraft for Europa».

Kartet viser et integrert europeisk nett, med Tyskland som et slags sentrum.

Hakvaag mener det kartet viser er slående likt dagens europeiske strømnett, hvis man ser bort fra at nazistene ikke hadde planlagt undervannskabler. Trolig fordi man ikke hadde utviklet teknologien til det.

– Denne strømfordelingsplanen er rimelig lik den vi ser i dag, fastslår Hakvaag.

– Planla betydelig eksport fra Norge

Professor i historie ved BI Lars Thue, som har skrevet mye om historien til norske kraftverk, bekrefter at planene tyskerne hadde under krigen kan minne om dagens strømnett:

– Det var noen fantastiske planer for utbyggingen, det skulle bli et europeisk nett med betydelig eksport fra Norge.

Tyskerne trengte norsk vannkraft til å produsere aluminium til Luftwaffes fly, sier Thue.

Freden i 1945 satte en stopper for Tysklands vyer om å hente strøm fra Norge.

En foreløpig stopper.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.