Sverige har i flere år brukt fritidssentre som investeringer for å holde ungdom borte fra gjengkriminalitet. Nå viser det seg at fritidssentrene i stedet blir brukt til å rekruttere nye medlemmer til gjengene. Et rekreasjonssenter i Upplands-Bro kommune har stengt sine lokaler og blitt tvunget til å flytte virksomheten utendørs. Årsaken er at det selges narkotika og ungdom rekrutteres inn i kriminelle nettverk.

Til SVT sier en ansatt i kommunen at de i lang tid slo alarm om hva som foregikk på fritidsparken. Ifølge flere kilder som SVT har snakket med, har det pågått narkotikahandel og nyrekruttering til gjengene både i og utenfor fritidssenterets lokaler. Siden midten av juni har virksomheten blitt flyttet utendørs og planen er å åpne igjen til høsten.

Document har vært i kontakt med ungdom som tidligere hang på fritidssentre i Upplands-Bro, og de forteller til Document at det var en utrygg stemning på flere fritidssentre etter at eldre gjengmedlemmer begynte å henge der. Ingen av dem har vært direkte bekymret for sikkerheten, men sier at det er litt uhyggelig at gutter med våpen og narkotika befinner seg rundt på fritidsanleggene. 

-Det har ikke vært akkurat rotete eller kaos. Men du har forstått hva det er for noen, sier en av ungdommene til Document.

De sier videre til Document at de heller ikke gjør noe stort nummer ut av det fordi det ifølge dem er gjengkriminelle og narkotika på flere fritidstilbud i Upplands-Bro.

På spørsmål om de tror at fritidssentre på en eller annen måte vil bidra til å holde ungdom borte fra gjenger, ler de bare.  

Flere fritidssentre i Stockholm-området har blitt lagt ned den siste tiden ettersom gjengkriminelle har tatt over og bruker gårdene til rekruttering og narkotikasalg. 

Tidligere i år måtte sju ABF-drevne fritidssentre og fritidsklubber i Botkyrka og Salem legge ned virksomheten etter at det blant annet kom frem at det var ansatt tunge kriminelle der. Deretter ble det foretatt etterforskning og konkludert med at dømte kriminelle var ansatt og fikk jobbe med barn på fritidstilbudene. Også andre personer med tilknytning til kriminell virksomhet har fått opphold på fritidsparken.

 Document har søkt ansvarlig politiker Hannah Rydstedt Nencioni, leder for kultur og fritid. Hun er ikke tilgjengelig da hun er på ferie ifølge kommunens sentralbord.

 

Hannah Rydstedt Nencioni

Hannah Rydstedt Nencioni Foto: Upplands Bro

 

 

 

 

 

 

 

 

&nbs

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.