Fra 1. oktober vil energipristaket – det maksimale beløpet leverandører kan kreve – øke, noe som fører til enda høyere strømregninger for millioner av kunder i England, Skottland og Wales. Den typiske gass- og strømregningen forventes å nå £3.358 (ca 40.000 norske kroner) i oktober, ifølge konsulentfirmaet Cornwall Insight. I oktober i fjor var den gjennomsnittlige årlige regningen £1.400.

Som en reaksjon på de høye prisene har det oppstått ulike former for protester for å påvirke energileverandører og myndigheter. I juni lanserte den anonyme gruppen Don’t Pay UK en kampanje som innebærer at medlemmer rett og slett ignorerer strømregninger og kansellerer eventuelle direkte belastninger.

«Millioner av oss vil ikke ha råd til mat og regninger denne vinteren. Vi har ikke råd til å la det skje. Vi krever en reduksjon av regninger til et overkommelig nivå. Vi vil kansellere våre avtalegiroer fra 1. oktober hvis vi blir ignorert» heter det på nettstedet deres.

Ifølge The Guardian jobber 21.000 personer for tiden med å spre informasjon om Don’t Pay UK og mandag morgen har mer enn 90.000 abonnenter sluttet seg til kampanjen. Gruppen håper å engasjere nok folk til å skape «alvorlige problemer» for energiselskapene. «Vi ønsker å bringe dem til forhandlingsbordet og tvinge dem til å avslutte denne krisen», skriver gruppen.

Et av medlemmene til Don’t Pay UK er læreren Josina fra Sheffield, som forteller at hun må spare på mat og andre nødvendigheter, hvis hun skal ha råd til å betale strømmen.

– Det er skummelt, spesielt med tre tenåringer i huset. De er ikke gamle nok til å jobbe ennå. De er avhengige av oss, og det er en veldig skummel tanke at du kanskje ikke kan forsørge barna dine, sier hun.

Don’t Pay UK har som mål å få én million av totalt 28 millioner britiske strømkunder til å slutte å betale strømregningene sine, dersom det ikke iverksettes tiltak for å motvirke prisøkningene. Skulle kampanjen lykkes, betyr det at energiselskapene risikerer å tape 1,4 milliarder pund i løpet av den kommende vinteren.

En av gruppens talspersoner mener at tusenvis av briter står i fare for å fryse i hjel denne vinteren på grunn av høye strømpriser, og understreker at de er overbevist om at protesten vil fungere.

– Don’t Pay ville ikke fanget så mye oppmerksomhet hvis det var en enkel gimmick. Det vil fungere, og alle, inkludert energiindustrien og myndigheter, vet det.

Initiativet fordømmes imidlertid av den britiske regjeringen, som kaller det «uansvarlig».

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.