LO-sekretær Are Tomasgard krever en bedre strømløsning fra Støre og Arbeiderpartiet. Foto: Vidar Ruud / NTB

Etter å ha opplevd et skred av henvendelser fra fortvilte medlemmer, krever LO-sekretær Are Tomasgard at staten skal betale mer av folks strømregninger.

NTB melder om saken og forteller at regjeringen nå er under angrep fra «sine egne» i fagbevegelsen.

For til tross for regjeringens strømpakke, der staten tar 55 prosent av kostnadene over 70 øre per kilowattime, er det mange som fremdeles sitter med høye strømregninger.

Dette kan ikke Norges største fagforbund, LO, sitte rolig og se på, selv om det er en rødgrønn regjering som nå har ansvaret:

  – Staten må ta en langt større andel av regningen, og det innebærer at satsene i regjeringens strømpakke må opp. Modellen treffer bredt og kan effektivt justeres, sier LO-sekretær Are Tomasgard til FriFagbevegelse.

Han og LO opplever ifølge nettstedet et skred av henvendelser fra medlemmer som fortviler over de høye strømregningene.

LO oppfatter at deres lojalitet i en slik sak er nødt til å ligge hos medlemmene, og ikke hos Arbeiderpartiet.

Hvor mye mer staten skal betale, er LO imidlertid ikke konkrete på.

Regjeringen sa tidligere denne uka at de åpner for å gjøre justeringer i den vedtatte strømpakka, men først vil de se hvordan nåværende strømpakke fungerer.

De massivt negative tilbakemeldingene fra både opposisjonen og nå fra fagbevegelsen gir trolig all den informasjon Støre trenger i så måte.

Den ferske Ap/Sp-regjeringen får allerede sterk kritikk for sin strømhåndtering fra begge sider i politikken, mest fra FrP på den ene siden og fra Rødt på den andre.

Partiene Høyre, Venstre og KrF fremstår mindre tydelige i saken, noe mange mener skyldes at de selv har stått sentralt i å innføre den strømpolitikken som ligger til grunn for de høye prisene.

Statsminister Støre må konstatere at Høyre nå seiler opp i meningsmålingene, mens Arbeiderpartiet synker som en stein, selv om de begge i praksis står for mer eller mindre det samme i strømsaken.

At også LO nå melder seg på i klagekoret, er svært farlig for Støre. Mister han sin grunnleggende base i fagbevegelsen, er hans regjering dødelig skadeskutt allerede etter få måneder i posisjon. En regjering kan ikke leve bare på støtte fra logrende og ukritiske journalister i en håndfull store medier.

Det går trolig bare kort tid før regjeringen legger frem en justert pakke. Men det er neppe nok med noen øre mer i sosialstøtte til «svake grupper» for at stormen i opinionen nå stilner. Det er ikke hensynet til NAV-klientene som nå skaper engasjement i LO. Også folk i jobb, med vanlige inntekter, sliter med de ubegripelig høye strømregningene.

Folk er lei av å bli narret av Støres gjerrige «smule-politikk», de vil ha løsninger som kan få strømprisene tilbake til gammelt nivå. Det vil være et massivt tilbakeslag for hele «grønt skifte»-lobbyen på Stortinget, men det er faktisk dét folket nå krever.

Bestill gode bøker hos Document forlag: 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.