EUs finansministre har ikke greid å bli enige om en global minimumsskatt for flernasjonale selskaper etter at Ungarn nektet å støtte forslaget.

– Det er noe av sjarmen ved disse forhandlingene som vi har holdt på med i fem år, sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire i en noe syrlig kommentar etter torsdagens finansministermøte i Luxembourg.

– Vi gjør framgang, deretter er det tilbakegang, la han til før han ga uttrykk for at de vil greie å finne en løsning innen kort tid.

Tidligere har både Polen og Ungarn vært skeptiske til forslaget om å lovfeste selskapsskatten. Avtalen er forhandlet fram av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), og nesten 140 land har sluttet seg til den.

Fransk fanesak

For Frankrike, som har formannskapet i EU fram til 1. juli, er dette en fanesak. Landet hadde håpet å oppnå enighet internt i EU i mars, i forkant av det franske presidentvalget.

Polens ja til selskapsskatten kom rett etter at EU-kommisjonen etter mye om og men ga klarsignal om at Polen skal få utbetalt flere milliarder i støtte fra EUs felles koronafond.

Ungarn har så langt ikke fått noe lignende klarsignal, og det er mistanke om at dette er den egentlige årsaken til at landet ikke vil støtte selskapsskatten.

– For tidlig

Ungarns finansminister Mihaly Varga skylder imidlertid på krigen i Ukraina.

– Å innføre en global minimumsskatt i en så tidlig fase, vil kunne føre til alvorlig skade på EUs økonomi, hevdet han under finansministermøtet.

Hvis selskapsskatten skal lovfestes i EU, krever det at alle de 27 medlemslandene sier ja.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.