Fire Nordea-ansatte i Dubai i januar 2017. Finansrådgiveren (32) figurerer på flere bilder sammen med flere av de siktede i Nordea-saken, samtlige har mer preg av fritid enn jobb. Her sammen med tre av de siktede. 32-åringen ytterst til venstre. Foto: Privat

En tidligere Nordea-ansatt dro til Dubai sammen med tre av de siktede i den omfattende Nordea-svindelsaken. – Det var en jobbreise, sier han til Document. Nordea vil ikke bekrefte at reisen var jobbrelatert.

Finansrådgiveren (32), som ikke er siktet i saken, er samboer med en av Norges rikeste kvinner.

Skatteparadiset Dubai har en magnetisk effekt på folk som vil skjule verdier for skattemyndighetene, men også på kriminelle på flukt fra loven, ifølge ferske avsløringer: Dømte og etterlyste personer med bakgrunn fra Norge eier til sammen 48 eiendommer i Dubai.

Les også:

Innvandrere siktet for grovt bedrageri mot DNB og Nordea

Overfor Document hevder finansrådgiveren at han kun hadde et kollega-forhold til de tre nå siktede Nordea-ansatte.

– Jeg kjente dem profesjonelt. Men det innebar også at vi var på jobbreiser sammen, legger han til.

32-åringen sier at han er «like sjokkert som alle andre» over bedrageri- og korrupsjonssaken, og at han har tillit til at banken rydder opp.

– Du figurerer på bilder sammen med flere av de siktede, blant annet i Dubai, under et opphold der i slutten av januar 2017. Denne reisen var altså i regi av Nordea?

– Det var jobbreise, ja.

Bilder fra barer

En av de siktede la ut flere bilder fra flere turer til Dubai og andre sosiale sammenhenger, også i Norge. Bildene fra Dubai i januar 2017 gir overhodet ingen antydning om at mennene var på jobbreise. Bildene er fra forskjellige barer, hvor de siktede typisk sitter med hver sin drink og smiler bredt inn i kamera.

Det er VG som har vært ledende i dekningen av Nordea-saken. For to uker siden skrev avisen at flere av de siktede var i Dubai sammen flere ganger.

I den forbindelse gjengav VG et bilde i sladdet utgave som viser tre av de siktede sammen på et luksushotell i Dubai.

Bildet VG publiserte 2. juni. Avisen har, av uransakelige grunner, også sladdet hendene. Foto: Privat

Bildet VG publiserte var imidlertid ikke bare sladdet, avisen hadde også beskåret det. På originalen, publisert på et sosialt medium, står finansrådgiveren helt til venstre.

– Sluttet for et år siden

32-åringen oppgir at han har sluttet i Nordea.

– Jeg jobber ikke der nå lenger, jeg jobbet der for et år siden.

– Det er et års tid siden du sluttet?

– Ja, det er et års tid siden jeg var ferdig, så jeg har ikke noe med den saken der å gjøre. Det er uheldig det som har kommet frem.

– De som er siktet, kjente du dem?

– Jeg jobbet på team med dem i ett og et halvt år, så det er min kjennskap. Men nå vet ikke jeg… jeg har ikke noe kontakt med dem i dag, så jeg kjenner ikke til om det faktisk er dem som er siktet, men utfra det jeg har hørt, så har jeg jobbet med dem tidligere, ja.

– Hadde du mer kjennskap til dem, eller var dere bare kollegaer? 

– Kollegaer, kjennskap gjennom at vi var kollegaer. Men det innebærer jo at vi har vært på noen jobbturer, og så videre.

– Det eksisterer jo noen bilder av deg sammen med disse tre siktede. Men de er altså tatt på jobbreiser?

– Ja.

– Hvor godt kjenner du dem?

– En av dem kjenner jeg litt bedre enn de andre, det kan jeg si… Men nå sitter jeg på et fly, så du må nesten ringe meg opp senere.

Svarer ikke

Denne samtalen fant sted 3. juni. Document ringte 32-åringen gjentatte ganger i dagene som fulgte, men han svarte ikke på våre anrop. Senere skriver han i en tekstmelding at han «ikke [har] jobbet i det teamet på over fire år, har bare hatt sporadisk kontakt med teamet.»

Siden vi ikke får svar på telefon, sender vi ham følgende spørsmål på SMS:

Har du selv avgitt forklaring til politiet?

Er du siktet?

Var reisen til Dubai i januar 2017 en jobbreise, dvs var dere der på oppdrag fra Nordea?

Dersom ja: Skjer det ofte at Nordea-ansatte drar på jobbreise til Dubai?

Hva var oppdraget i Dubai?

Hva var grunnen til at hele fire Nordea-ansatte dro på denne reisen sammen?

– Har ikke noe med saken å gjøre

32-åringen svarer:

«Jeg er verken siktet eller avgitt noen forklaring til politiet. Politiet og Nordea gjør en god og grundig jobb og sørger for at denne kriminaliteten blir straffet. Respekter at jeg ikke har noe med saken å gjøre.»

Document takker for svaret, og spør: «Du ønsker ikke å svare på de øvrige spørsmålene?»

Vi får ikke svar fra finansrådgiveren.

Var Dubai-reisen virkelig en jobbreise? 32-åringens tidligere arbeidsgiver er ikke til hjelp:

– Vi kommenterer ikke noe rundt detaljer knyttet til de aktuelle ansatte, eller elementer som inngår i politietterforskningen, svarer kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea Norge.

Han bekrefter imidlertid at 32-åringen har sluttet i banken, og sier at han ikke har jobbet i banken i inneværende år. Opplysninger mannen selv har oppgitt på sin LinkedIn-side tyder på at han sluttet i Nordea ved årsskiftet, og altså ikke for «et års tid siden».

Skjermdump fra finansrådgiverens konto på LinkedIn.

Forøvrig har 32-åringen en liten håndfull styreverv, blant annet er han varamedlem til styret i en mellomstor bedrift som kontrolleres av hans familie/slekt.

Nylig kjøpte 32-åringen og hans samboer en bolig på Bygdøy i Oslo for flere titalls millioner kroner.

Document har vært i kontakt en 42-årig norsk-pakistaner som er siktet i saken (nummer to fra høyre på hovedbildet). Han har jobbet i Nordea i 18 år, blant annet med kunderådgivning og investeringsrådgivning mot formuende kunder i banken. De siste årene har han arbeidet med kreditt og lån. Han vil ikke svare på noen spørsmål, og henviser til sin advokat.

På 42-åringens LinkedIn understreker han at «Verdier som høyt etisk standard […] er viktig for meg.»

– Gir ingen mening

Document har snakket med kilder innen finansbransjen. De stusser over at Nordea skal ha sendt fire ansatte på jobbreise til Emiratene.

– Med mindre de har hatt noen kunder i Dubai, så gir det ingen mening å reise dit. På den annen side er det interessant i seg selv dersom Nordea har kunder i Dubai. Vi snakker om et skatteparadis, så det bør ringe noen bjeller.

– Det er usannsynlig at Nordea sender fire stykker på jobbreise dit, legger kilden til.

«Norske» eiendommer for 1,1 milliard

Dubai er hovedstaden i det nest mektigste av de syv emiratene som utgjør De arabiske emirater i Midtøsten.

Dubai er også et av verdens mest hemmelighetsfulle skatteparadiser, et paradis for mennesker med penger å skjule. Noe flere norske statsborgere vet å sette pris på.

Nylig ble det avslørt at 374 villaer og leiligheter er registrert på 259 personer med norsk tilknytning, samt tre selskaper som kan kobles til Norge. Dette fremgår av en datalekkasje fra Dubai, som E24 omtalte i mai.

Den samlede verdien av eiendommene anslås til 1,1 milliarder kroner.

Dømte og etterlyste personer med norsk bakgrunn er registrert som eiere av til sammen 48 eiendommer i Dubai, ifølge avisen.

Det utgjør nær 20 prosent av eiendommene som knyttes til personer som skatter til Norge, eller har unndratt seg rettsforfølgelse ved å flytte til Dubai.

Til sammen anslås disse eiendommene å ha en verdi på rundt 120 millioner kroner.

– At nesten 1 av 5 eiendommer tilhører kriminelle, det er et høyt tall. Det er betenkelig og bekymringsfullt, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til E24.

– Det gir grunn til mistanke om at utbytte fra straffbare handlinger i Norge er benyttet til å kjøpe eiendom i Dubai.

Kriminelle «nordmenn» nyter livet i Dubai

Flere etterlyste og dømte kriminelle lever herrens glade dager i Dubai, utenfor rekkevidden av lovens lange arm.

Fire Zahoor-brødre er dømt eller har vært siktet i flere svært alvorlige saker. Usman (til høyre) er allerede dømt til fengsel i en av norgeshistoriens største svindelsaker, Nordea-saken. En av brødrene som er begjært utlevert til Norge er siktet i samme sak. Privat foto.

Flere medlemmer av den herostratisk berømte norsk-pakistanske familien Zahoor oppholder seg i Dubai.

For et par år siden krevde norsk politi to av Zahoor-brødrene utlevert til Norge, som imidlertid ikke har noen utleveringsavtale med De forente arabiske emirater. Norsk-pakistanerne er siktet for henholdsvis grov narkotikaforbrytelse og det gigantiske Nordea-bedrageriet i 2010.

Politiet har tidligere klart å få «hjem» en tredje av Zahoor-brødrene fra Dubai. Zulqurnain Zahoor er dømt til 19 års fengsel for det brutale bestillingsdrapet på Ensjø i Oslo i 2012.

Politiet lyktes i å få utlevert Zulqurnain Zahoor fra Dubai. Han er dømt for bestillingsdrapet på Ensjø i Oslo i 2012.

En fjerde bror, Usman Zahoor, ble i 2012 dømt som hovedmann i Nordea-saken, omtalt som norgeshistoriens største svindelsak.

Usman Zahoor og hans medhjelpere i Dubai satt igjen med utbyttet på rundt 60 millioner kroner, ifølge dommen. Retten mente det var all grunn til å tro at pengene ble forvaltet av Umar Farooq Zahoor.

Umar Farooq Zahoor lever et tilsynelatende bekymringsløst liv i Dubai. Her poserer han flankert av en Rolls-Royce Ghost og en Bentley Continental. Også han er etterlyst av norsk politi. Privat foto.

Tilbake til den aktuelle bedrageri- og korrupsjonssaken: Hva var formålet med de fire Nordea-ansattes reiser til Dubai?

Reisene er blitt undersøkt som en del av bankens interne etterforskning, ifølge VG.

Inntil videre er det usikkert om de faktisk var på reise på vegne av arbeidsgiver. Selv om de har vært på en privat tur, er det ikke nødvendigvis noe suspekt over det. Mange nordmenn drar på ferie til Dubai for å shoppe og slappe av.

Men det er lett å fastslå at Dubai er en temmelig trygg havn for både grovt kriminelle og skattesvindlere. Er dette et sted Nordea ønsker å rekruttere kunder?

Som Documents kilde sier: – Med mindre de har hatt noen kunder i Dubai, så gir det ingen mening å reise dit. På den annen side er det interessant i seg selv dersom Nordea har kunder i Dubai. Vi snakker om et skatteparadis, så det bør ringe noen bjeller.

Kanskje var det ikke en reise i bankens regi, men en kameratgjeng som dro på en hyggelig tur til Dubai. I så fall fremstår 32-åringens forklaring om at han kun kjente de siktede gjennom jobben i et merkelig lys.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.