Så langt i år har minst 31 personer blitt skutt og drept i de nesten daglige skytingene i Sverige, ifølge en undersøkelse publisert av Sveriges Radio Ekot. Det er en dobling av antall dødsfall mot fjoråret, og en tredjedel av dødsskuddene skjer nå utenfor storbyregionen. Andelen skuddofre som dør av skadene har også økt, fra ett av fire skudd til rundt 40 prosent av de som blir skutt.

Utviklingen er et tilbakeslag for den svenske regjeringen og spesielt for justisminister Morgan Johansson, som i mange år har lovet å «knuse gjengene». Statsminister Magdalena Andersson har også sagt at hun ønsker å «snu hver stein» for å stoppe den voldsomme kriminaliteten.

Men politikernes retorikk om at de kriminelle gjengene skal knuses er feil. Det sier Magnus Sjöberg, leder for Nationella taktiska rådet vid Polismyndigheten, til Dagens Nyheter. Ifølge ham er det ikke mulig å bryte opp et sosialt nettverk, og han mener at de som snakker i slike termer ikke har forstått situasjonen.

– Kriminalitet och gäng kommer att finnas. Det vi försöker göra är att minska det dödliga gängvåldet, sier han til Dagens Nyheter.

Sjöberg sier også han ikke tror det blir noen stor forskjell når det gjelder den dødelige gjengvolden de neste ti årene. For å oppnå reell endring mener han at samfunnet må revurdere sin holdning til spørsmål knyttet til personlig integritet, lagring av informasjon og konfidensialitet.

Samtidig varsler rikspolitimester Anders Thornberg at stadig flere unge slutter seg til de kriminelle gjengene og han kaller utviklingen «ekstremt alvorlig».

– Vi har varnat länge för att det här är en företeelse som vi inte kan komma åt om vi inte kan bryta rekryteringen av kriminella och vi ser att det är fler än någonsin som tillsluter, samtidigt som vi har lagfört fler än någonsin. Det är fullt i fängelser och anstalter, sier Thornberg.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.