Nytt

Anders Thornberg, rikspolischef – stillbilde fra video

Ifølge det svenske politiet så sitter et stort antall av lederne i de ulike kriminelle nettverkene i fengsel. Mange ble pågrepet som følge av at fransk politi ga Sverige tilgang til kryptert informasjon.

Rekrutteringen til nettverkene blant de unge innvandrerne fortsetter imidlertid uavbrutt og uavhengig av fengslede ledere.

«Det är väldigt stor påfyllning av ungdomar hela tiden, samhället har inte lyckats vidta rätt åtgärder», sier rikspolischef Anders Thornberg.

– I takt med att vi inkapaciterar fler och fler så hjälper inte det fullt ut om inte rekryteringen till de kriminella kretsarna avbryts. Det är väldigt stor påfyllning av ungdomar hela tiden.

Fransk politi ga sine svenske kolleger tilgang til kommunikasjonen fra den krypterte appen Encrochat. Det ga politiet innsyn i hvordan nettverkene blir styrt.

– Det är fruktansvärt att lyssna på det här, man beställer ett mord ungefär som man beställer en pizza, och man trodde att man kunde prata klartext, sier Anders Thornerg.

Regionpolischef Mats Löfving sier at det er rundt 1500 personer i de kriminelle nettverkene bare i Stockholm.

For noen dager siden ble en av lederne dømt for et mord som han hadde bestilt via en 16-åring som «var lojal» – han skulle ikke ha betalt for drapet.

16-åringen kom på el-sykkel og skjøt sitt offer ved en bussholdeplass. Offeret ble truffet i magen, men greide å komme seg til et skogholt. Den unge gjerningsmannen fulgte etter for å gi ham dødsstøtet. Men da han trykket på avtrekkeren, var han gått tom for kuler.

Her stikker gjerningsmannen av:

Foto: polisen

Mannen som leide inn 16-åringen var 27 år gamle Nader Al-Khalili, en lederfigur i Jakobsbergsnettverket. Han ble dømt til 18 år fengsel for mordforsøket. Her er utvekslingen fra den krypterte appen Encrochat:

«Han e fett lojal». Mot kriminelle innvandrerledere – ikke mot Sverige.

Sverigesradio   Expressen

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Kjøp Klanen her!