Seks Glock 17-pistoler og 300 patroner spesialammunisjon ble stjålet fra det svenske Regeringskansliet i fjor.

Ett av flere våpen som ble stjålet fra det svenske Regeringskansliet er funnet hos en 15-åring som nå står tiltalt for mordforsøk i Stockholm.

Gutten hadde rømt fra et omsorgshjem, et såkalt HVB-hjem, rapporterer Dagens Juridik.

– Det förefaller vara ett fall av beställningsmord, sier kammaråklagare Jenny Clemedtson.

Totalt seks pistoler av modell Glock 17 og 300 patroner spesialammunisjon ble stjålet fra et våpen-/sikkerhetsskap i Regeringskansliet, en politisk styrt, statlig forvaltningsmyndighet direkte underlagt Sveriges regjering.

Våpnene er lagret der i tilfelle et pågående terrorangrep eller trusler om terror, og skal da kunne brukes av kanselliets sikkerhetsvakter.

Document omtalte tyveriene: Våpen stjålet fra det svenske Regjeringskanselliet – for tredje gang i år

Et av våpnene er nå funnet under en razzia etter et inbrudd i Sundsvall hvor en 15-årig gutt ble pågrepet. For ett år siden rømte gutten fra et  HVB-hjem i Uppsala, ifølge Dagens Juridik.

Gutten, som har erkjent grovt brudd på våpenloven, skal ha sagt til politiet at våpenet «inte var billigt», men han ville ikke fortelle hvordan han fikk tak i pistolen. Politiet kunne imidlertid identifisere Glock-pistolen via serienummeret, og slik koble det til tyveriet på Regeringskansliet.

Tiltalt for drapsforsøk

I høst ble den nå 16-årige gutten pågrepet på nytt, nå mistenkt for å ha skutt en mann ved en bussholdeplass i Järfälla i mai i år, da med et annet våpen. Ytterligere tre personer ble pågrepet i forbindelse med drapsforsøket.

Samtlige pågrepne har ifølge politiet koblinger til kriminelle nettverk. I den krypterte mobiltjenesten Encrochat har de mistenkte mennene omtalt 16-åringen som «soldat», skriver Dagens Nyheter.

– Han har helt enkelt väntat in målsäganden, följt efter honom och sen skjutit mot honom flera gånger. Det är en av de andra åtalade som, påstår jag, har anstiftat 16-åringen att skjuta. Det förefaller vara ett fall av beställningsmord, där den unga pojken har varit villig att åta sig det här, sier kammaråklagare Jenny Clemedtson til SVT Nyheter.

Sikkerhetssjef Fredrik Agemark i Regeringskansliet sier at man ser alvorlig på saken:

– Vapen ska inte kunna stjälas och de ska inte kunna försvinna från regeringskansliets lokaler.

Rettssaken mot 16-åringen starter i dag.
Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Kjøp Asle Tojes bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.