Anders Thornberg. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB scanpix

Etter en særdeles voldelig uke skrev politidirektør Anders Thornberg en sterk tekst på Politiets nettside lørdag ettermiddag. Under overskriften «Utviklingen av vold er ekstremt alvorlig,» uttrykte han noe som lignet et rop om hjelp.

I en lederartikkel i Dagens Industri skriver PM Nilsson videre at Thornberg begrunnet bekymringen ved å vise til drap i Stockholm-området på sensommeren, til de kriminelle gjengenes maktdemonstrasjoner i Gøteborg og koran-opptøyene i Malmö, hvor flere politibetjenter ble såret.

Politidirektøren ba om at samfunnet nå slutter opp om politiet. Han skrev at «alt fra kommunale tjenestemenn og sivilsamfunn til politimyndigheter og ikke minst publikum trenger å samles for å møte utfordringene», at «kriminelle må tas bort fra gatene våre» og at samfunnet må konsentrere sine krefter for å hindre at gatene blir fylt og av flere og flere unge menn rekruttert til ulovligheter.

Thornberg er uvanlig åpenhjertig, mener Nilsson, og han har i intervjuer og i brev til ansvarlige politikere også tidligere understreket at situasjonen haster og at politiet taper terreng til de kriminelle.

Men utviklingen går fortsatt i feil retning. Alle som har flyttet inn i det som kalles sårbare områder, vet at kriminelle ikke forsvinner fra gatene våre, skriver Nilsson. Tvert imot, grepet deres er sterkt og håndgripelig. Gaten er deres, ikke den omsorgsfulle borgeren.

(Artikkelen fortsetter etter annonsen.)

Kjøp Klanen her!

 

De kriminelle er dominante og mange, og det er livsfarlig å involvere seg. Skolen klarer ikke å lage «gagns menneske» av alle som ankommer Sverige. Skole/hjem-samarbeidet fungerer for dårlig. Skoletaperne ser heller en framtid i mafia-aktig kriminalitet.

Lederartikkelen i Dagens Industri slutter med flere oppfordringer, for å få slutt på «galskapen» – inkludert å begrense den enorme innvandringen til Sverige:

Det är nödvändigt att polisen får nya verktyg, att straffskalor och brottsrubriceringar moderniseras, men man måste ha med det migrationspolitiska sammanhanget för att på allvar stoppa utvecklingen. Grundorsaken till att Sverige i dag toppar internationell gängrelaterad brottsstatistik är trots allt inte läroplanen från 1968 eller lagen om anställningsskydd från 1974 eller 1990-talets friskolereform. Det är bara undanflykter för att slippa ta i den moraliskt och politiskt smärtsamma migrationsfrågan och det faktum att Sverige under lång tid gjort migrationspolitiska åtaganden som man inte klarar av.

Förra vinterns regeringsbildning är också ett slags undanflykt från samma faktum. Mer än 60 procent av väljarna röstade på partier som uttalat vill strama åt volymerna. Men fokus i Januariöverenskommelsen ligger på något helt annat och hittills har man misslyckats. Det nuvarande regeringsunderlaget har ingen politisk vilja att ta itu med Rikspolischefens vädjan om hjälp. Januaripartierna tror att sänkta arbetsgivaravgifter ska lösa situationen. Det är ett slags vansinne.

 

Kjøp boken fra Document Forlag!

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.