Man bør la være å skrive historie mens det pågår. Det er alt for mye man ikke vet og som – i beste fall – vil bli avslørt mange år senere hvis og når de aktuelle kildene blir tilgjengelige. Men det er umulig for oss å ikke sette samtidshendelser inn i en større sammenheng, dvs. en historisk kontekst. Det er nå en del av menneskets natur å lage hypoteser om hvorfor noe har skjedd og hvilke konsekvenser det kan få.

La meg derfor komme med påstanden om at verden er midt i en omveltning som vil trekke spor langt inn i fremtiden. Hva vil man konkludere om 10, 50 eller 100 år – hvis noen får lov til å konkludere med noe etter at Joe Biden er ferdig med å ødelegge Vesten? Hva vil fremtidens historikere slå ned på?

Et godt sted å starte er det gamle spørsmålet: Cui bono – hvem har nytte av det? Hvem vil vinne proxy-krigen i Ukraina? Det blir verken USA eller Russland – og det uansett hvem som bryter sammen først. Diskret bak kulissene sitter det kinesiske kommunistpartiet og hilser velkommen at to rivaler på den store politiske scenen sliter seg ut i en økonomisk ødeleggende blodorgie. Noe som vil forgifte det russisk-vestlige forholdet kanskje i generasjoner.

Kina er også den store vinneren i Vestens interne kulturkamper. Mens mennene i Beijing holder slaver i konsentrasjonsleire, ser de med interesse på Vestens selvmord – opptatt, som vi er, av «hvit overherredømme» og menn som for 30 år siden gjorde uvelkomne tilnærminger til en kvinne. Kommunister er ikke kjent for sin humoren, men de slår seg absolutt på lårene av latter når de hører om det nye hysteriet om transpersoner og deres krav om ikke å bli tiltalt som han eller hun. I Kina har de en mer kontant tilnærming og dreper folk for å selge deres organer.

I Kina får ikke muslimer delta – med mindre de er i en omskoleringsleir. I Vesten faller vi over hverandre for å komme med unnskyldninger for islams inntreden, og Allahs motstandere må passe godt på seg selv før de går ut i gatene.

I Beijing tenker de langsiktig og har for lengst oppdaget at Vesten er moden for å bli overtatt av en mer levende kultur.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.