Mens folket på Sri Lanka protesterer mot president Gotabaya Rajapaksa og krever hans avgang grunnet stigende mat- og drivstoffpriser, svarer presidenten med online påvirkningsoperasjoner som forsøker å undergrave protestenes integritet.

Desinformasjonsforsker Dr. Sanjana Hattotuwa har identifisert hundrevis av proxy-kontoer og Facebook-sider knyttet til Rajapaksa-familien, som publiserer memes for å diskreditere masseprotestene. 

På disse sidene publiseres det fortellinger som legger skylden for tingenes tilstand på opposisjonslederne, noe Hattotuwa betegner som ‘narrativ korrupsjon’. Presidenten hevder at protestene er finansiert av eksterne krefter som prøver å destabilisere landet. Under protestene 3. april stengte regjeringen ned sosiale medier, inkludert WhatsApp, i 15 timer.

Siden 2018 har Hattotuwa kartlagt 2800 sider, grupper og nettsteder brukt av Sri Lankas førstefamilie til fordel for seg selv. Innholdet var tidligere rettet mot minoriteter mens det i det siste mer forsøker å avlede oppmerksomhet og misnøye bort fra presidenten og hans familie.

 


Kjøp Asle Tojes bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.