Store sikkerhetsstyrker er i beredskap i Sri Lankas hovedstad Colombo, der demonstranter forsøkte å storme presidentens bolig torsdag.

Sri Lanka opplever den verste økonomiske krisen siden uavhengigheten og har akutt mangel på utenlandsk valuta å betale importvarer med.

Landet har gått tom for diesel, og det meste av gods- og persontransporten har stanset opp.

Dieselmangelen har også ført til omfattende strømbrudd, og misnøyen med myndighetene er stor.

Torsdag kveld satte demonstranter fyr på flere militære kjøretøy og politibiler i Colombo, opprettet barrikader i gatene med brennende bildekk og marsjerte mot boligen til president Gotabaya Rajapaksa.

Politifolk som forsøkte å stanse demonstrantene med vannkanoner og tåregass, ble angrepet med steiner. En demonstrant ble drept og minst fem ble såret i sammenstøtene, og 45 ble ifølge politiet pågrepet.

Natt til fredag ble det innført portforbud i Colombo, og store styrker fra politiet og hæren var på plass i gatene da dette ble opphevet i morgentimene fredag.

Rajapaksas kontor anklager «ekstremister» for å stå bak protestene i et forsøk på å «skape ustabilitet» i landet.

Rajapaksas eldre bror Mahinda er i dag statsminister på Sri Lanka, den eldste broren Chamal er landbruksminister, mens yngstemann Basil er finansminister. Demonstrantene krever at hele familien går av.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.