Flatskjerm-tv, koselig lenestol og teppe på gulvet. Slik ser «straffen» ut for ungdom som er pågrepet av politiet i Umeå. Formålet er å skape et godt miljø for de unge som er frihetsberøvet.

Politimyndigheten i Sverige har tidligere blitt kritisert av FNs barnekomité for hvordan politiet håndterer arrestanter under 18 år, som i juridisk forstand er barn. Innenfor politimyndigheten pågår det derfor et utviklingsarbeid for å finne bedre alternativer for denne gruppen mistenkte enn de vanlige arrestcellene.

SVT Västerbotten melder fra arresten i Umeå, hvor politiet har valgt å innrede en celle spesielt for unge kriminelle mistenkte. Det er blant annet sofa, lenestol, bord og teppe på gulvet – og vegghengt tv. Ifølge Umeå-politiet oppfyller det nye rommet kravene i barnekonvensjonen og andre svenske lover.

– Rummet är en mer lämplig miljö för unga frihetsberövade, sier Carl-Johan Ekelund, gruppeleder for stasjonsbetjenter i Västerbottens politiområde.

Den økende kriminaliteten blant unge er et stort problem i Sverige. Alvorlig kriminalitet synker med alderen, noe som betyr at aktor noen ganger bestemmer seg for å arrestere mindreårige og pålegge dem restriksjoner.

–  Då måste vi sköta hanteringen av barnet så gott vi kan med barnets bästa i fokus utan för den sakens skull tumma på rättsäkerheten. Det nya rummet ger oss bättre förutsättningar, sier Carl-Johan Ekelund.

Rommet er for ungdom mellom 15 og 17 år som er mistenkt for kriminalitet, men vil også kunne benyttes av ungdom som blir ivaretatt av andre årsaker. En mistenkt kan maksimalt sitte i fire dager i arrest før aktor skal ta stilling til om personen skal overføres til varetekt eller løslates.

 

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.