Demokratiet i Sverige er alvorlig truet av globale nettverk og eierkonsentrasjonen i mediesektoren, sier Arne Ruth. Han er tidligere sjefredaktør for Dagens Nyheter (DN).

Ruth har en lang karriere som journalist bak seg, og har vært sjef for Sveriges Radios samfunnsredaksjon, kultursjef i Expressen og redaktør i DN.

Posten som DN:s chefredaktör hade han innehaft i 16 år när han 1998 lämnade den därför ”att han inte längre kunde tro på tidningarnas självständighet inom Bonnierkoncernen”.

Og forholdene for fri journalistikk har ikke blitt bedre, mener Ruth. Særlig problematisk er det at Bonnier-konsernet har en såpass stor eierandel i det svenske medielandskapet, sier Ruth i et intervju med podkasten Folkets Radio. Denne konsentrasjonen av eierskap er også et globalt problem, og kan føre til fascisme, hevder Ruth.

I presentasjonen skriver Folkets Radio:

Det blir alltmer uppenbart att journalistiken inte längre lever upp till sitt motto att vara ”Den tredje statsmakten” (sic), i alla fall inte om det därmed menas att utgöra en kontrollfunktion och vara en oberoende granskare av den verkliga maktutövningen i världen.

Den tidligere sjefredaktøren ser mørke skyer i horisonten.

– Det blir vägen mot en fascism som urholkar nationella demokratier därför att de är maktlösa emot de här nätverken som kan strunta i gränser fullständigt. De är inte nationellt betingade även om ägaren och ägarstrukturen kan vara nationellt förankrad.

– Och det är kanske det allvarligaste hotet mot demokrati redan i nutiden, därför att det spelar ingen roll vilka beslut som fattas i Sveriges riksdag. Du kan ändå manipulera förutsättningarna för att verkställa politiska beslut.

Fria Tider

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂